Skolstarten gick över förväntan - områdeschefer pustar ut
Skolstarten gick över förväntan, områdescheferna drar en lättnadens suck.Men klasserna tycks bli något större i grundskolorna, kringpersonalen färre.- Det blir ett jättejobbigt år för våra medlemmar, säger Lärarförbundets ordförande Inga Lill Eriksson.
Likväl finns det, framgår när man frågar vidare, en del moln även på denna tillsynes så ljusa himmel.
Bakgrunden är ju den, att personalen till detta läsår minskats kraftigt i Norrköpings grundskolor. 170 tjänster har tagits bort. Av dessa 50 som lärare, och i övrigt förskollärare, barnskötare, fritidsledare, elevassistenter.
En mindre del av nedskärningarna beror på, att tidigare budgetöverskridanden rättas till. Kraven på nollresultat är numera stenhårda. På skolor, som tvingats banta av det skälet har det också rört sig om regelrätta nedskärningar.
Tar ut vartannat?
Men den klart största delen av minskningen motiveras med minskade elevkullar. Här ska, i bästa fall, det ena ta ut det andra - så att den numerära balansen mellan personal och elever behålls.
Hur det gick med den saken? Några svar i reda siffror går inte att få från områdescheferna. Lärartätheten mäts senare. Klasstorlekarna kan inte, annat än ute på enskilda skolor, jämföras med dem i fjol.
Men som en röd tråd genom områdeschefernas (om än inte riktigt alla) svar går, att visst har klasserna "förtätats". Blivit något större, även om de ännu inte har några siffror.
- Visst, vi har ju gjort neddragningar. Vi har förtätat och har på det hela taget större klasser än tidigare, säger Kerstin Grandin, chef för område 6 (Ektorp, Victoria, Vilbergen/Skarphagen).
- Men, tillägger hon sedan, det ser ut som om de har lagt en bra organisation som klarar av det.
Större grupper
Och hennes kollega Bitte Sundin på område 1 (Hageby, Navestad, Rambodal, Smedby/Vrinnevi):
- Det varierar, men i stort sett så har vi gjort större grupper. Vi har ökat på elevantalet, vi har tajtat upp.
Britt-Marie Lexung på område 2 (Djäknepark, Regnbågen, Lindö, Oxelbergen):
- Vi har gjort elevgrupperna något större förstås, det måste vi ju göra.
Och hur kommer det att fungera då?
- De är det vi får se, det är upp till bevis, svarar Lexung.
Det finns också, framgår det av Folkbladets rundringning, en tendens till att kringpersonalen minskat. Inte så mycket lärarna som elevassistenter, fritidsledare m fl som funnits med även i undervisningen.
Viktig skolstart
Nu är det i och för sig inte alls om sådant här, som områdescheferna helst vill tala. Spontant lägger de mycket hellre ut texten om hur över förväntan bra, som skolstarten gått.
Man bemödar sig också mycket om just skolstarten. Som Christina Karlsson, chef för område 3 (Enebymo/Pryssgården, Haga/Matteus, Karlshov och Svärtinge) säger så ses det numera som lika viktigt, att skolstarten blir festlig som att avslutningen blir det.
Liksom flera andra vill hon också understryka vissa positiva möjligheter, som nedskärningar ger. Man tvingas ju tänka igenom sin organisation, sitt sätt att arbeta - vilket man då också har gjort.
- Det blir så, att man gör mer medvetet genomtänkta insatser för barnen. Det blir mer strukturerat. Men naturligtvis hade vi hellre velat ha kvar de resurser, som vi hade i våras.
- Men när man inte klarar budgeten, då mår man också dåligt. Även om man har mer folk då.
Kortsiktigt
Områdeschefernas svar visar, att skolorna i varje fall kortsiktigt har klarat övergången till det nya läsåret. Men hur blir det lite mer långsiktigt?
Lärarförbundets lokalordförande Inga lill Eriksson påpekar, att effekterna för t ex barn med särskilda behov inte blir märkvara förrän senare. Hon befarar , att läsåret kan komma att bli tufft.
- Ännu har lärarna inte hunnit känna efter, hur de har det och hur de mår. Men som vi sa i våras, och som vi forfarande med bestämdhet tror, så kommer det att bli jättejobbigt arbetsmiljömässigt för våra medlemmar.
Även om skolstarten ju verkligen har gått bättre än man kunde frukta:
- Trots farhågorna har det varit lugnare för våra medlemmar i år än i fjol. Utbildningskontoret och rektorerna har skött processen inför det här läsåret på ett mycket bra sätt.
- Dagsläget är inte alarmerande. Inte än i varje fall, säger Inga Lill Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!