Skolstart med goda framtidsutsikter
NORRKÖPINGI går var det skolstart på Thapperska gymnasiet för blivande undersköterskor. Men det handlar inte om gymnasie-elever utan om dem som går utbildningen via Kunskapslyftet. Många sitter på skolbänken efter ett antal år borta från denna miljö. - Arbetsmarknaden ser god ut för dessa elever, säger Ulla Asserhed, biträdande rektor.
Margareta Römert (från vänster), Sandra Andersson och Anders Larsson hoppas på tre intressanta terminer på Thapperska. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Men 60 blivande undersköterskor påbörjade i går sin utbildning vid Thapperska gymnasiet, en del i Kunskapslyftet. Även på Komvux startade en liknande utbildning i går.
- Arbetsmarknaden ser god ut. I dagsläget kanske man inte kan erbjudas en fast tjänst, men jag tror att arbetsgivarna kommer att tvingas till att erbjuda fasta heltidsanställningar ganska snart. Ett steg mot detta är det beslut som länsarbetsnämnden har fattat, säger Ulla Asserhed.
<b>Kvinnodominerat</b>
Fortfarande är undersköterska ett mycket kvinnodominerat yrke.
- Men antalet manliga sökande har ökat, säger Ulla Asserhed.
Även på gymnasienivå utbildas undersköterskor på Thapperska gymnasiet. Dessa elever läser under en längre period, men då har de även ämnen såsom svenska och matematik. För övrigt läser de vuxna studerande och ungdomarna samma ämnen.
- I år startade vi två gymnasieklasser, men det skulle behövas minst det dubbla, säger Ulla Asserhed, som efter uppropet skyndade vidare till Finspång och Högalidskolan där ett tjugotal elever påbörjade en likadan utbildning som på Thapperska i går.
Maggan Römert, Sandra Andersson och Anders Larsson är nyblivna klasskamrater. Tre terminer ska de läsa tillsammans för att sedan kunna söka arbete som undersköterskor. Anders är en av sex män i klassen, som annars består av omkring 30 elever.
Sandra Andersson skulle vilja utbilda sig till sjuksköterska om några år.
- Det här är en bra början mot en sådan utbildning. Jag hade först tänkt att läsa på komvux för att förbättra mina betyg. Men jag valde detta i stället.
Hon är 22 år och har varit i USA efter studenten samt arbetat på Telia.
-Nu vill jag utbilda mig till ett yrke där man är aktiv och inte bara sitter still.
Margareta Römert är 35 år och har arbetat med utvecklingsstörda under många år.
- Jag har jobbat länge inom vården men aldrig haft någon utbildning. Nu är det dags, säger hon.
Även hon kan tänka sig att utbilda sig till sjuksköterska längre fram, men det är inget hon vet nu. Ett arbete inom psykiatrivården är det som lockar mest.
Även Anders Larsson är intresserad av psykiatrin.
- Där behövs folk, säger han.
Han har arbetat inom hemtjänsten och på fabrik tidigare. Genom att själv ha varit sjuk samt att han har haft en släkting som varit svårt sjuk har Anders Larsson kommit i kontakt med vården en hel del och vet att det är där han vill arbeta.
De hoppas alla tre på att situationen med deltidsjobb och vikariat ska försvinna. Om inte annat kanske de kan vara med och påverka. Det är inget som oroar dem i dagsläget. Arbete tror de inte att det blir några svårigheter att få.
<b>Motiverade elever</b>
I går var det upprop och schemautdelning med mera. Övriga klassen visas runt på skolan när Folkbladet träffar Sandra, Maggan och Anders. Men de hinner få en liten guidning de också. Det är mycket nytt att lära om skolan och alla rutiner. Att komma billbaka till skolbänken igen kan kännas lite konstigt efter många år därifrån.
Men motivationen är det inget fel på bland dessa elever.
- Det ska bli väldigt roligt att få studera igen, säger Maggan Römert.