Skolpersonal får drogkunskap

Nätdroger och cannabis oroar föräldrar och personal i skolan. Därför anordnar Norrköpings kommun på torsdag en seminariedag om dessa droger.

Förebyggande. Skolkuratorerna Kerstin Jagesten och Eva Pedersen medverkar på torsdagens seminarium om droger. De arbetar förebyggande på sina skolor och på Moamottagningen.

Förebyggande. Skolkuratorerna Kerstin Jagesten och Eva Pedersen medverkar på torsdagens seminarium om droger. De arbetar förebyggande på sina skolor och på Moamottagningen.

Foto: Matz Glimhed

NORRKÖPING2015-03-24 15:00

– Vi ser ett behov och känner att vi behöver möta den oro som finns hos personal som arbetar med ungdomar i skolan. Vi hoppas kunna ge dem kunskap och verktyg, för att kunna agera. Bland annat handlar det om hur man som lärare hanterar elevers ofta liberala argument som rör droger. Det säger Petra Isaksson, samordnare för brotts- och drogfrågor i Norrköpings kommun.

Region Östergötlands stora enkätundersökning "Om mig" visar att ungdomarna drogdebuterar i ungefär samma ålder som tidigare. Det är cannabis och spice som är de stora drogerna i ungdomsgruppen, även om nätdrogen spice inte längre är lika populär, enligt Petra Isaksson.

Kerstin Jagesten är skolkurator på Ebersteinska gymnasiet men arbetar också på Moamottagningen. Hon och kollegan Eva Pedersen medverkar i torsdagens seminariedag på Hemgården, då de främst kommer att prata om sitt förebyggande arbete i skolorna.

– Vi vet att det som fungerar är om de vuxna som träffar ungdomarna dagligen, har kunskapen så att de kan påverka ungdomarna, säger Kerstin Jagesten.

Därför har hon och kollegan träffat samtliga elevhälsoteam i kommunen på gymnasiet, på högstadieskolorna och på samtliga friskolor. Nu träffar de personalgrupperna ute på skolorna för att utbilda dessa i vad som fungerar i det drogförebyggande arbetet.

– Det skolorna måste tänka på är att allt förebyggande arbete är viktigt i drogprevention. Därför är det lika viktigt att skolan jobbar mot kränkningar, tobaksrökning och psykisk ohälsa och för en bättre trivsel i skolan, konstaterar Kerstin Jagesten.

Enligt Kerstin Jagesten visar forskning, att skolan tillsammans med föräldrarna är den viktigaste skyddsfaktorn för ungdomar, när det gäller att inte börja använda droger. Konceptet att nå skolpersonal och föräldrar är därför viktigast, anser hon.

– Det är också viktigt att väcka föräldrarna och göra dem uppmärksamma på att 20 procent av alla ungdomar i årskurs 2 på gymnasiet har testat droger, konstaterar Kerstin Jagesten.

Petra Isaksson samordnare för brotts- och drogfrågor, betonar hur viktiga föräldrarna är.

– Var inte blåögd som förälder, fråga ungdomarna vad de gör på nätet och var uppmärksam på om de byter kompisgäng, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om