Skolor kan stängas vid influensautbrott
Det kan bli aktuellt att stänga skolor i Norrköping som drabbas hårt av den nya influensan i höst. - Om 3040 procent av elever blir sjuka är det ingen mening att resten kommer till skolan. Då är hela skolan redan smittad, säger Norrköpings skolöverläkare Goran Malkoc.
Om många elever på en skola är sjuka och vi ser att fler insjuknar för varje dag, då måste vi diskutera om vi ska stänga skolan, säger Norrköpings skolöverläkare Goran Malkoc.
Foto: Andreas Skogh
Goran Malkoc deltar och har funderat en del kring ett värsta scenario. - Jag är inte pessimist, men man vet aldrig, säger han och målar sedan upp en tänkbar scen. - Om du har en skola där först en elev blir sjuk, och efter två dagar fem, och efter tio dagar femtio, då skulle jag kontakta länets smittskyddsläkare och diskutera om vi inte borde rekommendera kommunen att stänga skolan. Han vill inte överdramatisera och betonar att det trots allt handlar om en vanlig influensa, men en åtgärd som han kan tänka sig att genast sätt igång med när skolan startar, är att skicka ut skolsköterskorna i klasserna för att prata hygien. - De kan tala om för barnen att de ska vara jättenoga med att tvätta händerna och inte pilla sig i ögonen och näsan. Att de ska tvätta händerna före och efter maten och när de kommer in efter raster. Eventuellt kan man ha handsprit på skolorna, annars går det bra med tvål och vatten. Daglig kontroll
Om ett barn i en klass insjuknar i influensa, tycker han att rekommendationen till läraren ska vara att hålla noggrann daglig kontroll på resten av barnen. - Varje morgon kan de fråga barnen om någon mår illa eller har ont i huvudet. Eller om barnen klagar på det ska de ringa föräldrarna och be dem att ta hem sitt barn. Skolbarn i allmänhet tillhör ingen riskgrupp, men risken finns att barn drabbas i högre grad än vuxna eftersom de inte har utvecklat immunsystem, upplyser Goran Malkoc. - De har inte haft kontakt tidigare med influensavirus, därför är de jättekänsliga, förklarar han. Inför den massvaccination som väntar i landet är läget fortfarande det, att man ännu inte vet om det vaccin som kommer att levereras till Sverige i slutet av september går att använda på barn. Skydd inte säkert
Om inget klartecken kommer i tid, kan det alltså bli så att barnen inte kommer att vaccineras. Vad man ska göra istället, exempelvis ge dem läkemedlet Tamiflu för att lindra sjukdomen och minska smittorisken, vet ännu inte Goran Malkoc. Här avvaktar han rekommendationer från Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen. - Men man ska komma i håg att bara 60-70 procent skyddas vid vaccination, säger han. Skyddet är alltså inte hundraprocentigt. Och det tar två veckor efter vaccinationen innan man är helt skyddad. Så om vi är sena med vaccinet blir det inte bra heller. Har vi redan 20 procent smittade när vaccinet kommer, då vet jag inte hur det ska hjälpa.