I januari 2009 skrev Folkbladet om att Centralbadet infört ett system där skolorna måste ringa en enda dag per termin klockan åtta för att boka plats för barnen. I Norrköping finns det 62 grundskolor varav de flesta har Centralbadet som sin naturliga plats för den obligatoriska simundervisningen. Så när alla skolor ska ringa samma dag och samma tid för att boka simundervisning är det inte så lätt att komma fram.
- Vi har haft en lärare som suttit vid telefonen hela dan. Alla bokningstider är inte heller möjliga för oss. Vi måste också ha förflyttningstid till och från skolan, säger Stella W Wallentin.
För att det ska passa med busstider till och från Centralbadet måste bokningstiderna vara runt 9.30, menar hon.
FÖ: Har ni kunnat lösa simundervisningen för barnen?
- Ja, det har vi. Fast vi har fått byta tider med andra skolor och ibland också ta sena tider. Det är ju inte jättesmidigt, men frågan är väl om det finns tider så det räcker till alla. Man kanske måste dela ut tider till de skolor som inte kan ta vilka bokningstider som helst, säger Stella W Wallentin.
Inte ett problem
Per Thörnqvist, platschef på Centralbadet, säger att kapacitetsbristen är ett problem.
- Det finns ju till och med mindre städer som har större kapacitet än vi har, säger han.
Per Thörnqvist tycker inte att de signaler han får från skolorna tyder på att systemet med först till kvarn upplevs som ett problem.
- Men det finns inget egenvärde för oss att ha bokningstid två timmar en dag. Vi kan lika gärna lämna ett blankt bokningsschema till utbildningskontoret. Man kan ju tycka att det finns behov av olika prioriteringar mellan skolorna, men det är inte vår fråga. Vi har heller inte kompetensen att prioritera. Om det ska göras så är det ett fall för utbildningskontoret. Vi är experter på simundervisning, de på skolfrågor, säger Per Thörnqvist som också påpekar att Medley (som sköter driften av Centralbadet) uppfyller sina avtalsvillkor med kommunen.
"Bättre system"
Ansvarigt kommunalråd för skolfrågorna i kommunen är Olle Johansson (S). Han reagerar, precis som sin föregångare Lars Stjernkvist gjorde 2009, på hur systemet nu är uppbyggt.
- Centralbadet har ett väldigt konstigt bokningssystem. Det är viktigt att man hittar en bra form för det här, och det måste finnas ett bättre system. Ytterområdena kanske ska prioriteras. Skolorna med promenadavstånd har väl lättare att hitta tider som passar. Simundervisningen ska inte falla på ett konstigt bokningssystem. Jag ska nu ha en dialog på utbildningskontoret om frågan, säger Olle Johansson.