Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här ska hunden Dot få elever att bli tryggare

Ett unikt projekt pågår på Real-gymnasiet i Norrköping. Sen terminsstarten finns nämligen skolhunden Dot på plats. Hennes uppgift: Att skapa trygghet bland eleverna. "Jag ler alltid när jag ser henne", säger Elias Åsberg.

Skolhunden ska användas efter elevernas behov för att underlätta undervisningen och göra eleverna mer bekväma.

Skolhunden ska användas efter elevernas behov för att underlätta undervisningen och göra eleverna mer bekväma.

Foto: Michael Bercu

Norrköping2024-10-07 19:00

Nyheten i korthet

  • Real-gymnasiet i Norrköping har introducerat en skolhund, Dot, för att öka tryggheten bland eleverna och förbättra studieresultaten.
  • Dot, som ännu inte är fullt utbildad, ska hjälpa elever som känner sig stressade, till exempel inför presentationer eller prov.
  • "Vetskapen att jag kan komma hit och klappa henne ger mig trygghet. Jag känner att jag blivit mer produktiv", säger eleven Pepino Kwiek.

Genom en egen ingång kommer Dot tillsammans med sin hundförare Beatrix Agnvall in till skolan. De går i en korridor där alla som vill kan ta kontakt med Dot. I ett rum som enbart är till för skolhunden kan intresserade elever få stöd eller hjälp. Även om det gått kort tid har hennes närvaro redan fått effekt.

– Jag har tre hundar hemma i Kumla. Jag saknar dem, men Dot gör att jag känner glädje och blir lugnare, menar Elias Åsberg, som går på Natur- och djurparksprogrammet.

undefined
Elias Åsberg går på natur- och djurparksprogrammet.

I nuläget är Dot inte färdigutbildad skolhund, men det är bara några steg kvar innan hon kan användas med uppdrag i undervisningen.

– Just nu handlar det om att bygga upp en relation mellan eleverna och Dot. Många känner nyfikenhet när de ser henne och vill komma nära henne, säger Jenny Svernell, rektor på Real-gymnasiet.

undefined
Jenny Svernell, rektor Realgymnasiet.

Tanken är att skolhunden i slutändan ska kunna vara med i undervisningen och underlätta för elever som känner sig stressade bland annat inför prov.

– Det handlar om att skapa trygghet för eleverna. Det i sig kan öka närvaron och förbättra studieresultaten, berättar Jenny Svernell.

undefined
Elias Åsberg tycker att han blir lugnare av att ha skolhunden Dot nära sig.

Ett exempel på där skolhunden kan komma att användas kan vara när elever har svårt att göra presentationer inför klassen eller större grupper. Då kan de ta sig till rummet och göra presentationen inför Dot under lugna förhållanden. Det spelas in och kan betygsättas av lärare.

– Forskning visar att kontakten med skolhund ger lägre puls och mindre stress, förklarar Beatrix Agnvall, hundförare, ägare av Dot och lärare på skolan.

undefined
Beatrix Agnvall, hundförare och ägare av Dot. Tillsammans är de skolans ekipage som ska ge eleverna stöd.

Att ha en hund i skolmiljö, vilka risker finns det att allergiska elever eller personal drabbas?

– De enda områdena där skolhunden får vara i är i detta rum och i korridoren. De som har allergier vet om var det är och ska inte gå in. Vi har gjort riskanalyser för detta också, berättar Jenny Svernell.

undefined
Pepino Kwiek går på el- och energiprogrammet

Pepino Kwiek går på el- och enerigprogrammet. Han har lärt känna Dot och tycker att han haft nytta av henne.

– Hon skapar ett lugn hos mig. Vetskapen att jag kan komma hit och klappa henne ger mig trygghet. Jag känner att jag blivit mer produktiv, säger han.

undefined
Skolhunden Dot ska jobba med eleverna för att skapa trygghet och ge dem lugn för att kunna studera. Ekipaget har funnits på skolan sen terminsstarten under hösten.
undefined
Rum dit elever kan vända sig för att få hjälp av skolhunden.
undefined
Skolhunden Dot i sin bädd.
undefined
Dot och föraren Beatrix kommer vara på plats på skolan tre dagar i veckan för att stötta eleverna.
Skolhund

Projekt som pågår på Realgymnasiet läsåret 2024/2025.

Det är ett samarbetsprojekt med Linköpings universitet genom försöksverksamheten ULF (Utbildning, Lärande, Forskning) som genomförs på uppdrag av regeringen.

Syftet är att skapa en starkare koppling mellan forskning och skolpraktik, genom att utveckla, testa nya metoder och arbetssätt som kan förbättra undervisningen och elevernas lärande.

Projektet handlar om att titta på om man med skolhundar kan minska frånvaron hos barn och elever i grundskolan (där frånvaronivån ligger på 20-50%). Men inkluderar även gymnasiet. 

Skolhundsekipagen som utbildas sker på fem Realgymnasier i Sverige, varav skolan i Norrköping är en av dem.

Karta: Realgymnasiet Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!