Motionen fick stöd i utbildningsnämnden, men nu kommer signaler om att det kan bli en livlig politisk debatt när frågan längre fram i vår ska upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Mia Sköld beskriver bakgrunden till motionen:
– Flera gånger under min lärarbana - jag har varit lärare i över tjugo år - har jag träffat på föräldrar som har varit ganska förtvivlade över kostnaderna kring de här fotopaketen.
– Jag har också varit i kontakt med föräldrar som har hamnat i registren för kronofogden, för att man inte har kunnat betala det här, säger Mia Sköld.
– Det är ju så att de är frivilliga och ingen behöver köpa dem - men den där frivilligheten är inte riktigt sann, säger hon.
Elever påverkar varandra, man vill inte sticka ut, andra får - det är sådant som är svårt att stå emot, menar Mia Sköld.
Det handlar om mellan 300 och 500 kronor för ett paket, säger Mia Sköld.
– Det är inga jättesummor, men har man några stycken barn så kommer ju de här på en gång. Det räcker att man har tre-fyra barn så kan man komma upp i 1 500 - 2000 kronor.
Mia Sköld noterar att det största skolfotoföretaget i Norrköping, Kungsfoto, gått ut i debatten och sagt att de beräknade att endast ungefär 0,2 procent hamnat hos kronofogden.
– Om man tänker 0,2 procent årligen på de 10 000 som de fotograferar blir det 20 barn per år. Det tycker jag är ganska mycket. De 20 barnen måste också räknas.
Däremot vill Mia Sköld behålla grupp- eller klassfotograferingen, som hon menar är ett fint minne. Dessutom används gruppfotona för identifiering i skolan, säger hon.
Och kostnaden att köpa gruppfoton är en helt annan, tillägger hon.
– Det är mycket billigare med ett klassfoto. Dessutom går det ju i dag att lösa på så många andra sätt. Det finns skolor i dag som överhuvudtaget inte köper de här paketen, utan de ordnar gruppbilden själva. Idag när vi har så utvecklad fototeknik är det nästan fånigt att hålla på och bråka om att vi ska släppa in privata fotografer som ska ta kort inne i skolan, på skoltid.
Tror du inte att det är uppskattat att få kort på sina barn?
– Jodå, absolut. Man kanske inte måste ha det varje år. Man kanske kan ha det när de slutar trean, sexan och nian, och när de slutar trean i gymnasiet, säger Mia Sköld.
– Det måste inte vara varje år, från första dagen på dagis till sista dagen på gymnasiet.
Utbildningsnämnden var enligt Sköld i stort sett enig i att stödja motionen. De enda som röstade emot var Sverigedemokraterna.
– Sedan har jag sett att Fredrik Franzén (FP) tvekar. Han sa redan vid omröstningen att det var ett svårt beslut. Och Centern har varit ute på sin blogg och sagt att de inte gillar det. Så det är kanske en spricka i majoriteten. Vi får se. Det blir spännande, säger Mia Sköld.
– Ska vi gå in och bestämma vad skolorna ska göra? Det är frivilligt, man kan säga nej, och många tycker om det - det är inte ett helt självklart beslut.
– Debatten handlar om hur mycket vi politiker ska in och peta. Jag tycker att vi politiker ska in och peta, om någon far illa.
– Jag har fått kritik för att jag säger att det ska ”förbjudas”. Jag vill inte alls att det ska förbjudas - jag vill bara inte att vi ska erbjuda det. Det här är ett erbjudande av ett privat företag. Vi ska inte säga att privata företag ska ta ut avgifter på en skola - skolan ska vara avgiftsfri, säger Mia Sköld.