I mitten av september förra året sköts det in i en dörr till en lägenhet i Hageby. På adressen bodde en kvinna vars familjemedlem hade häktats i Turkiet misstänkt för inblandning i en skottlossning på ett café i Istanbul. Familjen hade blivit måltavla i den eskalerande gängkonflikten som har kopplingar till Rawa Majid, eller "Kurdiska räven".
När det här hände gick hela familjen under jorden och fick polisbeskydd. Bland dessa fanns en skolanställd som fick lämna sitt jobb. Den skolanställde fick också lämna sina uppdrag inom politiken. Nu är den skolanställde tillbaka i arbete igen. Men flera tips till Folkbladet gör gällande att föräldrar är oroliga för säkerheten för att personen är tillbaka i tjänst.
Jonas Eriksson är utbildningsdirektör i Norrköpings kommun och som sådan också högst ansvarig för arbetsmiljön i Norrköpings skolor. Han berättar att den skolanställde är tillbaka i tjänst sedan en tid tillbaka. Polisen har bedömt att det inte finns någon hotbild.
– Baserat på den information som vi löpande haft tillgång till är vår bedömning att en återgång kunnat ske sedan en längre tid tillbaka.
Vilka arbetsuppgifter kan personen ha?
– Utifrån att det inte finns en hotbild så kan personen ha vilken arbetsuppgift som helst.
Har ni övervägt att låta hen få andra arbetsuppgifter?
– Initialt när detta briserade övervägdes självklart detta. Men baserat på de uppgifter vi har idag så är det inget vi överväger nu.
Hur hanterar ni den oro som finns bland föräldrar att en anställd med denna hotbild jobbar på den här skolan?
– Först vill jag säga att vi har full förståelse att händelsen har väckt oro bland vårdnadshavare. Det är den oron vi arbetar med på skolan nu. För att kunna göra det behöver vi sakta återgå till normaltillstånd. Vissa vårdnadshavare har önskat att den anställde inte ska vara på plats. Därför valde vi att låta personen arbeta på distans under hösten och i början på vårterminen, sedan har en successiv återgång till att vara fysiskt på plats gjorts.
Vad har ni kunnat göra mer?
– Andra åtgärder som har gjorts är att individuella möten har erbjudits till de vårdnadshavare som uttryckt oro, i syfte att lyssna in frågor och tankar. Den anställde har också, själv och tillsammans med representanter från kommunen, fört kontinuerliga samtal med vårdnadshavare.