Skolan som blir ny flyktingförläggning
NORRKÖPINGTvå nya anläggningar för asylmottagning kommer att öppnas i Norrköping. Sammanlagt rymmer de plats för 260 asylsökande. Den ena anläggningen är tillfällig och placeras i Kolmårdens camping. Den andra blir en permanent asylsluss och placeras i före detta Pihlska skolan, mellan resecentrum och polishuset. Orsaken är den ökande strömmen av asylsökande som söker sig till Sverige.
Före detta Pihlska skolan intill resecentrum i Norrköping blir platsen för en ny transitenhet för asylsökande. Där ska de asylsökande bo i väntan på vidare utslussning i Sverige. 110 platser ska den nya anläggningen få. Ytterligare en enhet kommer redan i september att öppna i stugbyn i Kolmårdens camping. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
I Norrköping har verket fått napp. Migrationsverket har hittills haft tre transitenheter där asylsökande tillfälligt får bo i väntan på ett mer permanent boende.
Dessa ligger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Transitenheterna fungerar som en första mottagningsenhet för en asylsökande. Där görs också en första grundläggande utredning om den asylsökande. Därifrån slussas de några dagar senare oftast vidare till lägenheter runt om i landet som verket hyr. I dagsläget räcker platserna på transitenheterna helt enkelt inte till och därför måste nya byggas.
<b>Pihlska skolan</b>
En av de två nya permanenta transitenheterna som ska byggas upp kommer att placeras i Norrköping. Platsen blir före detta Pihlska skolan strax väster om resecentrum och där kommer det att finnas plats för 110 asylsökande. Fastighetsägaren Realia ska låta renovera fastigheten och den ska stå klar för inflyttning i mars nästa år.
<b>Forna Jugoslavien</b>
- Den stora flyktingströmmen gör detta nödvändigt. Efter att vi gick med i gränssammarbetet Schengen ökade flyktingströmmen. Främst är det kurder och människor från forna Jugoslavien samt Östeuropa, säger Stefan Kungsmark, planeringssekreterare på Migrationsverket Region mitt.
Migrationsverket har också ordnat en tillfällig transitenhet. Verket har hyrt stugbyn i Kolmårdens camping från 9 september i år till 31 mars nästa år. Där kommer det att finnas plats för 150 asylsökande. Totalt kommer alltså Norrköping att ha plats för 260 asylsökande inom en snar framtid.
<b>Filial till Märsta</b>
Anläggningen i Kolmården kommer att fungera som en filial till verkets nyöppnade transitenhet i Märsta i norra Stockholm.
- Eftersom vi stängt enheten i Carlslund uppstår ett platsproblem. Carlslund hade 300 platser och Märsta 100. Därför behöver vi anläggningen i Kolmården, säger Stefan Kungsmark.
De nya enheterna väntas skapa drygt 20 nya arbetstillfällen i Norrköping. Även kommunstyrelsen ska ha ställt sig positiv till plaerna i Norrköping.
Gävle är plasen för den andra permanenta nya transitenheten. <B>OLAF ZOBEL</B>
<span class=rub>Förläggningen i Carlslund slår igen</span>
<span class=ing>NORRKÖPING
Den hårt kritiserade asylmottagningen i Carlslund i södra Stockholm stängs. En ny och mindre enhet har byggts upp i Märsta norr om Stockholm istället.
En viktig orsak till stängningen är att lokalerna i Carlslund är mycket nerslitna. Under åren som anläggningen funnits har uppemot 100.000 asylsökande strömmat igenom den.</span>
Stängningen av Carlslund är en av orsakerna till att den tillfälliga och nya transitenheten i Kolmården öppnas i början av september. (Se artikel här intill). Då Carlslund har haft plats för maximalt 300 asylsökande och den nya anläggningen i Märsta bara kommer att rymma 100 uppstår ett platsproblem. Därför behövs fler nya platser snabbt. Stugbyn i Kolmårdens camping med 150 platser kommer då väl till pass.
<b>Hård kritik</b>
Carlslund utsattes tidigare i år för hård kritik efter flera allvarliga incidenter med bland annat självmordsförsök bland de asylsökande och barn som mådde mycket dåligt på förläggningen.
Men Migrationsverket förnekar att det skulle vara skälet till att Carlslund stängs.
- Beslutet om att det skulle stängas togs långt innan debatten fanns. Vad jag förstår är orsaken till stängningen att fastighetsägaren vill bygga nytt på området. Anläggningen är också mycket sliten, säger Stefan Kungsmark, planeringssekreterare på Migrationsverket Region mitt.