Skolan bjöd till - men företagen "skolkade"
Är inte företagen i Norrköping intresserade av ett ökat samarbete med skolan? Det är frågan, sedan endast ett fåtal företag var representerade på den inspirationsdag som arrangerades i Norrköping igår av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv, dit lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare, företagare och förvaltningschefer var inbjudna.
- Det behövs mer samarbete mellan skolan och näringslivet i framtiden, för att skolan ska leva med i verkligheten och eleverna får veta vilka utbildningar som kan ge jobb, menade företagaren Stefan Båverud, till vänster, vid det här grupparbetet med från vänster Monica Wiberg, Sydkraft, Tommy Ripmarken, Ljuraskolan, Eva Andersson, Mosstorpsskolan och Caréne Andersson, FramtidsFrön i Söderköping. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Men vi hade hoppats på fler företag, eftersom såna här träffar är till för att skapa mötesplatser och nätverk mellan lärare, elever och företag i syfte att finna samarbetsmöjligheter.
- Annars kommer vi att stå där om 5-10 år och undra varför vi inte har någon som har den utbildning som då behövs i näringslivet. Detta problem visar sig redan idag i vissa branscher och även i den offentliga sektorn, som till exempel läraryrket.
- Tvärtom kan det bli så illa att vi kommer att stå utan utbildad arbetskraft till en stor mängd yrken framöver, samtidigt som ungdomarna inte kan hitta jobb med den utbildning de fått.
<B>+ Hur kan samarbetet mellan skola och näringsliv förbättras i första hand?</B>
- Man kan börja väldigt tidigt, redan i förskoleåldern med studiebesök på arbetsplatser och att företagare kommer till skolan och informerar om sin verksamhet, säger Sofie Elmström.
Får inblick
- Det gäller att barn och ungdomar får en inblick i ett företag och alla de olika yrken som ofta förekommer på ett och samma företag, vilket de inte alltid tänker på.
- Jag kan nämna BT Products i Mjölby som vann den första tävlingen angående bästa samarbetet mellan en grundskola och näringslivet. Här har de kontinuerligt infört studiebesök fyra gånger per år och sedan följs dessa upp med utställningar på skolan, i det här fallet Lundbyskolan i Mjölby.
- BT har också bemödat sig om att det är yngre medarbetare som har kontakt med eleverna, så att de befinner sig på ungefär samma nivå i livet.
- Här kan jag nämna att Finspång var bland de som var nära att vinna med det samarbete som Grosvadsskolan och Alstom visade upp och som också var mycket bra och positivt.
En av företagsrepresentanterna igår var Monica Wiberg, Sydkraft:
- Vi tycker det är mycket viktigt att skapa nätverk mellan vårt företag och skolorna. Bland annat för att få ut information om vilka yrken vi har brist på medarbetare i och idag handlar det framföralt om driftstekniker som vi har brist på.
- Så vi tar emot praktikanter, som förhoppningsvis blir intresserade av att utbilda sig i de yrken, där det behövs anställda i framtiden och då gäller det för oss att ha så tidig kontakt som möjligt med eleverna och skolan.
Studievägledaren Tommy Ripmarken från Ljuraskolan höll med:
Det finns brister
- Det är mycket viktigt med tidig kontakt mellan skola och näringsliv, men tyvärr brister det här och skolan får då för lite verklighetsanknytning i undervisningen. Bland annat har vi svårt att få kontakt med elinstallations- och rörmokarbranscherna, för att få ut elever på prao- och praktikantplatser. Och här visar det sig att det också börjar bli brist på utbildade arbetare i de här branscherna.
- Ett annat problem, sa Tommy Ripmarken, är att många elever endast letar efter, som de tycker, kul arbeten och sådana där de får synas, som exempelvis mediabranschen och då är det inte så lätt alltid, att locka dem till andra yrkesinriktningar.
Har inte tid
- Men i en del fall, sa Caréne Andersson från projektet Framtidsfrön i Söderköping, så beror det på att företagen inte har tid att avsätta för kontakter och nätverk med skolorna och då kan det vara bra att kommunen hjälper till med kontakterna, som vi gör nu i Söderköping.
- Eller också, sa företagaren Stefan Båverud från Vadstena, får vi förlita oss på eldsjälar, som får hjulen att rulla, när det gäller kontakterna mellan skolan och näringsliv. Och börjar bara det hela rulla som brukar det fungera i fortsättningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!