Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skola tvingas anlita vakter

Grova misshandelsfall, knivskärning, slagsmål, drogförsäljning och obehöriga som rör sig i skolans lokaler. Nu tar Kungsgårdsskolan hjälp av säkerhetsvakter för att få en tryggare vardag för elever och anställda.

Hjälp. Kurator Patricia Eriksson får från och med i måndags hjälp att hantera våldsamma situationer av en securitasvakt.

Hjälp. Kurator Patricia Eriksson får från och med i måndags hjälp att hantera våldsamma situationer av en securitasvakt.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2016-03-15 06:31

Det är måndag, tidig förmiddag och Securitasvakten Emil Bünger gör sitt första arbetspass på skolan.

– Det har bara varit positiva reaktioner och eleverna kommer fram och småsnackar lite.

Tanken är att han ska finnas på plats i de delar av skolan där språkintroduktionens elever går. Det rör sig om 390 nyanlända elever som under en kort tid ska läsa igen grundämnena. De har alla varit i Sverige olika länge och de kommer från många olika länder. Några kan hanka sig fram med hjälp av några svenska ord medan andra som varit här längre pratar flytande svenska. En del har ingen skolbakgrund alls, andra har gått i skola i elva år.

Nishan Zado är 18 år och kom till Sverige för två år sedan från Syrien och pratar redan flytande svenska. Han spelade fotboll på fritiden tills alldeles nyligen.

– Nu har jag tagit en paus eftersom skolarbetet tar all min tid. Vi ska läsa igen många ämnen på väldigt kort tid så jag måste fokusera på skolan, säger han.

Han funderar på att bli byggnadsingenjör vartefter, men har inte riktigt bestämt sig. Han förstår vikten av att sköta sig för att kunna skaffa sig den utbildning han vill, men han förstår att även om han och de andra eleverna vill sköta sig så blir det ibland bråk. Bråk om en liten sak som spårar ut.

– Man kan råka göra något, som att sparka en boll fel, och då börjar det tjafsas. Sedan blir det värre och man börjar kalla varandra för en massa saker och till slut blir någon förbannad och börjar slåss, säger Nishan Zado.

Javid Yousifi är också 18 år. Han kommer från Afghanistan och tycker att det är bra och viktigt med vakter i skolan som håller ordning. Men han skulle hellre gå på en annan skola. På Eber. För Nishan är det okej att gå på Kungsgård, men han tycker att det är synd att det bara går nyanlända här.

– Hur ska vi lära oss svenska om vi inte har några att prata svenska med? Det var bättre förut när det gick svenska elever här också.

Båda grabbarna kommer från länder vars kultur skiljer sig från den svenska och de tycker att det är bra att skolan arbetar med att skapa förståelse för hur det svenska systemet fungerar. Att man pratar om sex, om hur man ska vara mot tjejer, men också hur viktigt det är att äta ordentligt och få tillräckligt med sömn.

Securitasvakten Emil vet inte om han ska vara här fler dagar och det är något som kuratorn Patricia Eriksson tycker är synd.

– Vi vill ju helst ha en och samma person här, någon som jag och eleverna kan känna oss trygga med och som kan bygga ett förtroende.

Patricia har jobbat här som kurator sedan augusti och det märks direkt att hon verkligen tycker om sitt jobb och eleverna.

– Men det är inte min uppgift att fysiskt gå emellan när det blir bråk.

Rektorerna Kerstin Sanner och Claes Göransson har under måndagen inte gått att nå för en kommentar.

Språkintroduktion

Språkintroduktion är till för ungdomar som nyss har anlänt till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, eller annan utbildning.

På språkintroduktion kan eleven också få undervisning i andra grundskole- och gymnasieämnen som eleven behöver för sin fortsatta utbildning.

Utbildningen läggs upp efter att elevens kunskaper validerats, det vill säga att man har tagit reda på vilken nivå av utbildning som passar eleven.

Språkintroduktion är inte sökbar utan individuellt anpassad efter varje enskild elevs behov.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om