Mobiler totalförbjuds på Hultdalsskolan

Sedan 2022 är mobiler förbjudna i skolan att användas till annat än undervisning i hela landet. Nu tar Hultdalsskolan i Åby förbudet till nästa nivå och inför mobilfri skoldag från höstterminens start.

Rektorn har inte hört några klagomål på att eleverna inte kan betala med Swish i kafeterian.

Rektorn har inte hört några klagomål på att eleverna inte kan betala med Swish i kafeterian.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-08-29 01:00

– Det innebär att eleverna lämnar in mobiltelefonerna på morgonen och får tillbaka den när de går hem för dagen, säger rektor Malin Axelsson.

Den nya regeln fick blandad respons från eleverna enligt rektorn.

– De flesta var lite oroliga, de är så vana vid att ha mobilerna och undrade vad de skulle göra på rasterna. Men jag tycker att det har funkat bra hittills, säger hon. 

undefined
Genrebild: Mobilhotell som detta har blivit vanligare i svenska skolor. På Hultdalsskolan lämnar eleverna in mobilerna under hela skoldagen.

Så här två veckor in i terminen är det för tidigt att sia om hur förbudet kan påverka skolresultaten, men det finns en förhoppning.

– Vi hoppas att det ska leda till mer effektiva lektioner för att eleverna kan koncentrera sig bättre och inte ska känna sig så stressande, säger Malin Axelsson.

Dessutom ser rektorn att det kan skapa mer tid till fysiska och sociala möten mellan eleverna.

– Det förekommer tyvärr digitala kränkningar som vi nu hoppas ska bli färre, det är det vi vill uppnå.

undefined
Malin Axelsson är ny rektor på skolan från och med höstterminen -24 och har tidigare jobbat som biträdande rektor i Lindesbergs kommun. Mobilförbudet hade diskuterats på skolan innan hon tillträdde posten och beslutet togs vid terminsstart.

Det nya förbudet kräver en del engagemang från föräldrarna. Om en elev tänker lämna telefonen hemma en dag vill skolan höra det från föräldrarna via mail. 

– Antingen om en specifik dag, eller om de har bestämt att barnet inte tar med den alls – för att vi ska veta.

Enligt uppgifter till Folkbladet bygger reglerna på "bestraffning", ofta i form av kvarsittning, för den som inte följer reglerna.

– Om en elev inte lämnar ifrån sig mobilen och upprepade gånger stör lektionen så har läraren rätt att avvisa eleven från lektionen och då missar den viktig undervisningstid, säger Malin Axelsson.

Enligt skollagen kan lärare tillämpa kvarsittning, främst för att låta eleven ta igen missad tid, oavsett vilka regler som har brutits. Rektorn menar dock att kvarsittning inte har använts som disciplinär åtgärd mot mobilmissbruk och att kvarsittning är ovanligt på skolan.

– Vi pratar såklart med eleverna först om varför de ska lämna ifrån sig mobilen och skulle det vara så att de inte gör det får vi kontakta vårdnadshavare och så får vi se hur vi tillsammans kan lösa problemet, förklarar hon.

Utan mobilen i skolan kan eleverna inte heller betala med Swish för fika i kafeterian. Men det här är enligt rektorn inget problem. 

– Det har vi löst via ett internt betalsystem som skolan har upprättat i kafeterian där eleverna laddar på pengar på ett konto utanför skoltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!