- Man kan inte enbart ha ett namn som lockar. Det måste finnas ett innehåll också. Vår skola har en tydlig profil som vilar på vetenskaplig grund, säger skolans rektor Kristina Lohman.
Skolan vill gärna förknippas med norrköpingssonen Carl Swartz, som var statsminister och universitetskansler. Det passar Carl Swartzgymnasiet, som ägs av Folkuniversitetet och vars verksamhet startades av universiteten i Sverige.
- Vi gör inte bara ett namnbyte, utan lika mycket en omstart som inkluderar alla elever som går på skolan. Vi har inte bara NV-program, utan också det individuella programmet, säger Kristina Lohman.
Hon berättar att naturvetenskapsprogrammet från hösten delvis får ett nytt program, som omfattar praktik i Europa för elever på just NV-programmet. Skolan har också ansökt till Skolinspektionen om att få starta två nya program till hösten. Det är ett humanistiskt program och ett estetiskt program, med inriktning mot dans.
En omstart
Ett namnbyte och en omstart är nödvändigt för skolans överlevnad, enligt Kristina Lohman. Skolan är ännu inte tillräckligt välkänd, för att locka till sig de stora elevkullarna och till hösten har bara en handfull elever sökt till NV-programmet.
Både Kristina Lohman och hennes kollega Christian Andersson, som undervisar i fysik, är ändå hoppfulla.
- Vi måste jobba långsiktigt och seriöst med att bygga upp vårt varumärke. Man bygger en skola inifrån och kvalitén vinner i det långa loppet. Det vi kan locka med är kunskap, konstaterar hon.
Överetablering
Svårigheten i Norrköping är att det här finns en överetablering av gymnasieskolor och främst av skolor som erbjuder yrkesförberedande program, anser Kristina Lohman.
- Som det är nu, så äter de stora skolorna upp oss små säger Christian Andersson.
Linnéa Blomquist slutar 2-an i juni och är mycket nöjd med sitt skolval.
- Jag gillar det lilla formatet. Det här är ingen stor skola, så jag har väldigt bra kontakt med alla 130 elever som går här. Det finns ingen mobbning. Dessutom är det lätt att fråga lärarna, om man behöver hjälp säger hon.