Morfar Curt Andersson hade tagit med sig barnbarnen från Stockholm, Ikaros och GenaridisIoni, till Norrköpings stadsmuseum. Här träffade de Sofia Wallin, textil- och museitekniker och Anders Lindkvist museipedagog, som berättade om insekter i allmänheten och skadeinsekter i synnerhet.
– I våra samlingar har vi ibland problem med skadeinsekter som gnager hål i saker. Därför måste vi alltid frysa in saker som ska ingå i våra samlingar, så att eventuella skadedjur dör först berättade Sofia Wallin.
Hon tror att dagens människor inte har så stor kunskap om skadeinsekter, som tidigare generationer hade. Kanske främst för att den typen av insekter har minskat, även om vägglöss på vissa håll är på väg tillbaka.
– Hur många är det av oss som fortfarande tar ut vinterkläderna för vädring? Eller yllemattorna, undrade Sofia Wallin.
– För att få flytta in i de nya husen på Ljura i början på 50-talet var man tvungen att ha ett intyg, som visade att man var lusfri, berättade Anders Lindkvist.
Under påsklovsveckan finns nu möjlighet att av återbruk – som korkar, gaffelkrokar som tidigare användes flitigt i gardinuppsättningar, folie från konservburkar och plastpytsar – tillverka sina egna och alldeles unika insekter.
– Återbruk är väldigt i ropet, konstaterade Anders Lindkvist.
– Vi står för skärpet men man kan också ta med sig eget om man vill, berättade Sofia Wallin.
Varje lov ordnar museipersonalen på Norrköpings Stadsmuseum egen verksamhet för skollovslediga barn och ungdomar. Under det här påsklovet kan man tillverka sina egna insekter. Tiderna är 11-13 och 14-16. Det kostar en tia per barn.