Norrköpings kommuns tillgänglighetspris delas varje år ut till ett företag, en förening eller en organisation som under året arbetat för att göra sin verksamhet tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar.
I fjol var det Melaflotten som prisades, året innan det Kopparhammaren.
I går var det dags att dela ut 2018-års pris och det tilldelas Skogslottens Ryttarförening. "För sitt enträgna arbete med att möjliggöra för barn och unga att ta del av fritidsaktiviteter oavsett förutsättningar på lika villkor", lyder motiveringen.
– De tilldelas priset för att de har en speciell verksamhet som är anpassad för personer med olika typer av funktionshinder, det kan vara Downs syndrom, det kan vara Asperberger, det kan var adhd eller att man sitter i rullstol. Kan man inte rida så jobbar de även med häst och vagn så man kan köra sulky och sådana saker. Det är en jättebra verksamhet för de här ungdomarna och det tyckte vi var värt att uppmärksamma, säger Karin Jonsson (C), ordförande i kommunala rådet för funktionshinder.
Madde Lööf, ridlärare på Skogslotten, och Susanne Pedersen Almqvist, kanslist, fick äran att ta emot priset under torsdagen och var förstås väldigt glada över att uppmärksammas på det här sättet.
– Oerhört kul. Det är allmänheten som nominerar och det här är en bekräftelse på att det vi gör uppskattas, säger Madde och får medhåll av Susanne:
– Det är jättekul. Vi jobbar verkligen för att få fler att upptäcka ridning som rehabilitering. Vi har varit ute på en del aktiviteter och visat upp vår verksamhet och då har också folk hört av sig och velat komma och börja rida, säger hon.
Madde har jobbat med hästverksamhet för funktionsnedsatta i tre års tid nu och ser gärna att Skogslotten satsar ännu mer på det här.
Det betyder så mycket för de här personerna menar hon.
– Man kan se glädjen i deras ögon när de kan göra saker på hästryggen som de kanske inte ens trodde var möjliga. Det är som jag brukar säga till mina elever. En häst ser inte hindrena, det är vi själva som gör. Allt är möjligt med lite anpassning.
Hur vanligt är det att ridskolor arbetar på det här sättet i dag?
– Det blir mer och mer vanligt. Det är fler ridskolor som är på hugget och vill göra det och det tycker jag är roligt att det är fler som tänker i de banorna, säger Madde.