Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skogens konung mår dåligt

NORRKÖPING
Älgarna är för många och äter upp skogen i Östergötland. Samtidigt försämras kvalitén på älgstammen då älgarna väger för lite och älgkorna föder för få kalvar. Resultatet blir så kallad ombrunstning med senfödda kalvar.
När nu den allmänna älgjakten börjar på måndag uppmanar därför jaktvårdarna att skjuta fler men rätt älgar.

Länet har för många älgar, som inte nog med att de käkar upp skogen,  väger för lite och föder för få kalvar. Därför vill jaktvårdarna fler älgar skjuts under årets älgjakt.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Länet har för många älgar, som inte nog med att de käkar upp skogen, väger för lite och föder för få kalvar. Därför vill jaktvårdarna fler älgar skjuts under årets älgjakt. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-10-06 00:00
Älgarna är för många på vissa marker. Skogsvårdsstyrelsen har gjort en älgbetesinventering i Kisa, Västra Eneby, Tjärstad, Godegård, Tjällmo och Västra Ny förra året och i år.
Det fanns färska skador på i genomsnitt 12-18 procent av de inventerade huvudstammarna av tall.
De totala skadorna från flera år uppgår till mellan 33 och 53 procent av antalet tallstammar i den en till fyra meter höga skog som inventeringen omfattat.
- Det är foderbrist för klövvilt, säger jaktvårdskonsulent Thomas Modin på länsstyrelsen. Blåbärsriset försvinner, skador åstadkoms på lövträd och tallplanteringar.

<b>Öka avskjutningen</b>
Jägarna uppmanas öka avskjutningen men göra detta selektivt, alltså skjuta där älgarna gör största skadan på jordbruksmark och på skogen.
Avskjutningen har ökat senare år men inte tillräckligt mycket. Det finns också en tendens att skjuta fel så att aldrig bra avelsdjur hinner växa upp.
I fjol sköt östgötarna 3 900 älgar. Avskjutningen har ökat år från år men aldrig nått upp till de höga siffrorna kring 89-90. Då fälldes 6000 älgar. Längre tillbaka i tiden på 60-, 50-,40- och 30-talen sköts endast 1 000 älgar om året.

<b>Längre tid</b>
Tiden för älgjakten är förlängd. På A-områden får jakten pågå till 28 februari. A-område är där en viss tilldelning av djur sker. I år får utöver tilldelningen av vuxna djur älgkalvar skjutas fritt.
Inom älgskötselområden kan älgjakten pågå inom hela den biologiska period jakt är lämplig, från 16 augusti till 28 februari. Ett typiskt älgskötselområde i Östergötland är cirka 5.000 hektar stort med en årligen avskjutning av 25 älgar. Inom området finns en skötselplan för hur avskjutningen ska gå till.
För områden utan licens för vuxna djur är jakttiden 8 oktober till 11 oktober. Obegränsat antal kalvar får skjutas.
För B-områden där ett valfritt djur får skjutas på licens är jakttiden för detta 8 till 11 oktober.

<b>Kolla skador</b>
För varje vuxen älg som skjuts i länet betalar jägarna en avgift på 300 kronor.
Länsstyrelsen, skogsvårdsstyrelsen och viltvårdsnämnden är överens om att arealytan inte ska bestämma hur många älgar som ska skjutas. I stället bör jägarna titta på hur mycket skog som skadats. Är skadorna stora bör slutsatsen bli att det finns för många djur. Antalet bör reduceras.
Thomas Modin påpekar att allt för många älgtjurar skjuts.
- De försvinner i unga år. Vi ser allt färre gamla och stora tjurar i skogarna. Tjurarna överlever sällan treårsdagen. Med fler äldre tjurar skulle vi få en bättre avel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om