Detta eftersom Tuppens lakansväv lades ner i Norrköping redan 1961.
– Men jag äger två rullar med äkta lakansväg från Tuppen, berättar Lars-Olof Karlsson. Och det är från en av de här rullarna som jag av nostalgiska skäl nu sytt upp en skjorta av den väven.
Hur kommer det sig att du äger två rullar av Tuppens lakansväv?
– Det är en ganska rolig, historia, säger Lars-Olof Karlsson. Det var nämligen så att när min mamma och pappa gifte sig på 1940-talet, så konstaterade min mamma, att de behövde lakan till hemmet.
– Så då gick farsan och köpte två hela balar, eller rullar, med Tuppens lakansväv, totalt 72 meter lakansväv.
– Problemet var dock att morsan ville ha färdigsydda lakan, så de här två rullarna, fabriksmärkta med Norrköpings Bomullsväfveri AB, har blivit liggande under de gångna 70 åren. Först hos mina föräldrar och sedan fick jag ärva dom och under lång tid har jag haft tanken på att göra en skjorta av lakansväven och nu har jag gjort det!
Hur känns den att bära?
– Oj, den är jätteskön mot kroppen, så det känns verkligen att Tuppens lakansväv är fin kvalitet.
Vad tänker du göra med de 70 meter lakansväv du har kvar?
– Jag kommer säkert att sy upp lite olika saker och även fler skjortor. Men tyvärr var det bara ena rullen som hade en tupp och texten "Norrköpings Bomullsväfveri" tryckt på lakansväven längst fram i rullen. Men precis där skar jag ut väven till skjortan, så att både texten och bilden av en tupp hamnade på ryggen på min skjorta.
– Så det tycker jag blev väldigt stiligt. Gör jag fler skjortor får det bli utan text, men de blir lika sköna att bära i alla fall!
Som kuriosa kan vi berätta att varumärket Tuppen lär ha kommit till då bolagets ledande män besökte England för att köpa maskiner och där beskådade en tuppfäktning. Tupparna ansågs ha den stridsanda och seghet som fordrades av ett nystartat företag.
Norrköpings Bomullsväfveri AB grundades i Norrköping den 13 oktober 1852 av O W Schmalensee, Otto Engelke och Henning Schale. Bolaget marknadsförde sina vävar under varumärket Tuppen som snabbt blev mycket populärt och välkänt för sin goda kvalitet. År 1900 var Tuppen Norrköpings största industri.
Företaget som i folkmun kallades Tuppen verkade fram till 1961 då det först uppgick i Gamlestadens Fabrikers AB som därefter förvärvades av Borås Wäfveri AB 1967. 2011 förvärvades varumärket Tuppen av Bo Lindström och därmed kan varumärket återigen ses i Norrköping, drygt 160 år efter dess start.
Så här säger Anne Wastesson Jonsson på Norrköpings stadsmuseum:
– En trevlig historia med lakansväven. Jag kan lägga till att på stadsmuseet berättar vi i vår textilutställning om Norrköpings textilindustri och säljer bland annat en handduk med en variant av företagsmärket "Tuppen".