Skivorna som ger 50 nya jobb i Norrköping
50 nya jobb väntas redan till våren när företaget Norstel AB lägger sin produktion av kiselkarbid i Norrköping. Och det kan bli fler fabriker i Norrköping.Igår presenterade Norrköpings kommun, Linköpings Universitet och företaget Norstel med investerare den nya produktionen av kiselkarbidskivor som 2006 kommer att starta i Norrköping.
Alexandre Ellison, teknologiansvarig på Norstel AB, och Asko Vehanen, vd på företaget. Norstel AB är världsledande med att ha en så ren kiselkarbid men det finns japanska laboratorier vid ett bilföretag som fått fram en kristall med mindre defekter. Och dit vill även forskarna i Linköping komma. Samtidigt som fabriken startar i Norrköping fortsätter forskningen vid Universitetet i Linköping.
Foto:
I mars förra året fick Norrköpings kommun besked om statliga stödpengar till etableringen på Händelö av det finska IT-företaget Okmetic, som nu heter Norstel.
Fler arbetstillfällen
Norstel ägs av de nordiska riskkapitalbolagen Eqvitec, Northzone och Creandum som gått samman för att satsa på projektet. Utöver fabriksskalet är det en investering på 200 miljoner kronor. Det är en stor investering och det är därför företagen gått samman.
- Förhoppningen är att få upp ett kundtryck så att det ska bli fler fabriker. Men det är dyrt att starta en sådan här fabrik så det lär nog dröja ytterligare några år, förklarade de.
Det kommunala fastighetsbolaget investerar med 49 miljoner kronor i ett hyresavtal i fabriksbyggnaden.
Lång resa
Det hela är egentligen ett projekt som startade för tio år sedan vid Linköpings Universitet. Professorn och materialfysikern Erik Janzén är en av Sveriges främsta experter på kiselkarbid. Tillsammans med Alexandre Ellison, som för tio år sedan kom till universitetet från Frankrike, har Jansén fört forskningen framåt. Tidigare användes kol- och kiselpulver men idag använder forskarna i Linköping materialen i gasform vilket ger en renare och högre kvalité på den färdiga kristallen, kiselkarbiden.
Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande var igår mycket nöjd över samarbetet mellan universitetet, kommunen och näringslivet.
- Hjärtligt välkomna, jag hoppas på en långvarig vänskap. Det har varit en lång resa hit.
Han ser det här som ett steg närmare de 2006 nya jobb som kommunen har ställt upp som mål till nästa år.
Lysande framtid
Kiselkarbiden används inom halvledarindustrin och spås en lysande framtid. Av kiselkarbidskivorna tas små delar som blir en byggsten i till exempel kraftelektroniken i elbilar, vindkraft eller mikrovågsugnar.
Ett amerikanskt företag vill även ha kiselkarbiden för att göra en smyckessten. En sten som liknar en diamant men som är mycket hårdare och framför allt billigare.