Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skitsak? Ja och nej

- Vi vill inte vara en anläggning som bidrar till skitlukt.
Det sa Peter Undén, marknadschef för Svensk Biogas AB, vid ett möte mellan företaget och boende i Lindö.
- Det sa Agroetanol också, kontrade en Lindöbo.

Det finns fem alternativ till placering av fabriken på Händelö. Alternativ A5 är det mest intressanta, berättade Anna Lundin, processingenjör vid Svensk Biogas, på ett möte med Lindöborna igår. Det är det mest nordliga alternativet av de fem. Nu väntar Svensk Biogas på besked från länsstyrelsen, får de klartecken därifrån kan fabriken börja producera gas redan vid årsskiftet.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Det finns fem alternativ till placering av fabriken på Händelö. Alternativ A5 är det mest intressanta, berättade Anna Lundin, processingenjör vid Svensk Biogas, på ett möte med Lindöborna igår. Det är det mest nordliga alternativet av de fem. Nu väntar Svensk Biogas på besked från länsstyrelsen, får de klartecken därifrån kan fabriken börja producera gas redan vid årsskiftet. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2005-01-14 06:00
Svens Biogas AB höll ett informationsmöte i Arbetets museum igår kväll. På plats fanns ett 15-tal Lindöbor, de flesta av dem medlemmar i Lindö Villaägareförening, som tidigare protesterat stort mot Agroetanols anläggning. Lukten från den har varit ett problem under lång tid, nu är det bättre.
Som Folkbladet skrev igår räds Lindöborna ett nytt problem liknande det med Agroetanol, då Svensk Biogas vill bygga en biogasfabrik på Händelö.

Fem möjligheter
På Händelö är fem platser alternativa möjligheter till placering av fabriken. Ett alternativ tillkom så sent som i november, efter samråd med Lindöborna. I fabriken är det tänkt att restprodukter från Agroetanol ska komma till användning. Och en del spannmål. Fabriken ska producera fordonsgas och biogödsel.
Flera av åhörarna oroades över att de planerade utsläppssiffrorna av mer farliga ämnen, såsom metan, är stora. Större än inom många kemiska industrier. Dessutom är anläggningen den första i sitt slag, vilket gör den till något av en pilotanläggning. Kan man verkligen lita på att den kommer att fungera som den ska? Agroetanol gav också löften som sedan inte hölls, menade flera personer.
- Det finns alltid förbättringspotentialer. Självklart, sa Peter Undén.
- Men trots att vi släpper ut en del metan är det trots allt bättre totalt sett för miljön med biogas. Fordonen som använder vår gas släpper ut mindre koldioxid i luften, sa Jonas I Ahlbert.

Osäkert om lukten
Och så är det ju det där med lukten. Kommer det att lukta från denna nya biogasfabrik? Det var den mest intressanta frågan under gårdagskvällen. Svaret från Svensk Biogas var lite svävande.
- Fabriken är ett slutet system. Vi är lika intresserade som ni av att inte släppa ut någon skitlukt, sa Jonas I Ahlbert, produktionschef vid Svensk Biogas.
- Men i Linköping luktar det ju enormt illa när man åker förbi er anläggning på E4, kontrade någon.
- Där handlar det om en anläggning med mer öppna system, sa Jonas I Ahlbert.
- Visst kan det komma att lukta någon gång då och då. Men då handlar det om att det är problem med anläggningen. Kanske har en ventil gått sönder, kanske har någon tappat något illaluktande på vår mark, sa Werner Scheidegger, teknisk chef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om