Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skippar utbildning för att skriva böter

Poliser i yttre tjänst får inte gå på planerade utbildningsdagar. De hinner helt enkelt inte.– Vi måste ut i trafiken för att jaga fortkörare och få in mer ordningsböter, säger ett gäng poliser som har tröttnat på den, som de själva kallar det, hetsjakt på vanliga Svenssons som idag råder inom polisen i Norrköping.

Endast två poliser fanns på plats på en utbildningsdagen om hedersvåld som nyligen hölls i Rosen. "Det fanns helt klart plats för fler", konstaterar Peter Ekblom (andra personen från vänster) från ungdomssektionen.

Endast två poliser fanns på plats på en utbildningsdagen om hedersvåld som nyligen hölls i Rosen. "Det fanns helt klart plats för fler", konstaterar Peter Ekblom (andra personen från vänster) från ungdomssektionen.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-05-10 08:34

Poliserna i Östergötland är, enligt Riskpolisstyrelsens medarbetarundersökning som presenterades häromveckan, mest missnöjda med sin arbetssituation i hela landet. Folkbladet berättade nyligen om det här och om poliser i yttre tjänst som har fått nog. De anser att deras arbetssituation har blivit ohållbar.

– Ju mer ordningsböter du skriver desto mer får du i lönekuvertet, sa de anonyma poliserna till Folkbladet.

"Blir tvingade"

Efter artikeln har flera poliser i olika konstellationer, ovetande av varandra, hört av sig till Folkbladet. De säger alla samma sak: Ju mer ordningsböter desto mer i lön.

– Det är vansinne men vi blir tvingade att göra det, säger poliser i yttre tjänst i Norrköping som Folkbladet träffar.

Ingen av dem vågar av rädsla för repressalier ställa upp med namn eller bild.

Det har gått så långt att poliserna på sina kompetenshöjande utbildningsdagar, som är inplanerat en dag var sjätte vecka, är ute och jagar trafikanter.

Hedersvåld

Häromveckan var det utbildning om hedersvåld i kommunhuset Rosen. Något som poliserna hade sett fram emot att gå på. Och som de flesta Norrköpingspoliser från början skulle medverka i, enligt dem själva.

– Vi behöver verkligen mer kunskap om hedersvåld som vi stöter på allt oftare, säger de.

Dessutom har Rikspolisstyrelsen nyligen fått i uppdrag av regeringen att dra igång en ny nationell kampanj med fokus på hedersrelaterat våld. Ett led i det här är att utbilda alla myndigheter för att på bästa sätt kunna möta de unga på rätt sätt.

– Det borde ju ligga i polisens intresse att även vi får lära oss mer om detta, säger poliserna.

Endast två poliser

Folkbladet tittar in på Rosen där Juno Blom från Länsstyrelsen håller föredrag om hedersrelaterat förtryck och våld, med fokus på barn och unga.

Personal från skola, socialtjänst och hälso- och sjukvården, som kommer i kontakt med dessa barn och ungdomar, är där. Men endast två poliser har kommit hit denna förmiddag. En av dem är Peter Ekblom från ungdomssektionen.

– Det här är ett väldigt svårt och komplext ämne och här finns det möjlighet för många poliser att lära sig mer, säger han.

Han, liksom Juno Blom, tycker att det är olyckligt att inte fler poliser är här. Utbildningen är ju till för dem.

– Extra tråkigt om de dessutom vill komma, säger Juno Blom.

Påverkar lönen

Enligt poliserna, som Folkbladet pratar med finns det helt enkelt inte tid att gå på sådana här utbildningar.

– Vi tvingas lägga utbildningarna åt sidan, ägna oss åt trafik och få in så mycket ordningsböter som möjligt, säger en av de missnöjda poliserna.

Det var precis vad de gjorde dagen då utbildningen om hedersvåld ägde rum.

– Det är det enda sättet för oss att få högre lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om