Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skickad hem med felaktigt provsvar

22-åringen besökte Vrinnevisjukhuset en gång innan han lades in på intensiven. Men då skickades han hem. Enligt provsvaren hade han inte H1N1.  Andra gången skyddade sig inte vårdpersonalen. I journalen kunde de ju läsa att han inte hade H1N1.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2009-07-21 03:00
- När han var här första gången följde vi de rutiner vi fått från hygiensköterskan och våra infektionsdoktorer när det gäller misstänkt smitta av H1N1. Det vill säga vi hade specialmunskydd både på oss själva och på patienten, berättar Joel Petronio, vårdenhetschef på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset. Det ska enligt Joel Petronio ha varit för en och en halv vecka sedan, det vill säga fyra dagar innan 22-åringen blev inlagd på intensiven. Han hade då misstankar om att ha blivit smittad av sin flickvän, som enligt Expressen varit på semesterresa till Cypern och när hon kom hem hade känt sig matt och hade feber. De tester som togs vid första besöket visade att han inte hade H1N1. På tisdagen fyra dagar senare kom han åter till akutmottagningen. - Då var han väldigt, väldigt sjuk och behövde ett omedelbart omhändertagande, berättar Joel Petronio. Han var så dålig att han behövde livsuppehållande behandling, så då struntade man i att fråga honom vad han led av. Och när personalen tittade i journalanteckningarna så stod det ju där att han inte hade något H1N1-virus. Skyddade sig inte
Följden blev att personalen inte skyddade sig enligt instruktionerna. Nya tester visade sedan att 22-åringen faktiskt hade den nya influensan H1N1 och efterhand har därför några i personalen enligt Joel Petronio fått Tamiflu. Tamiflu kan dels lindra sjukdomen om det ges i ett tidigt skede, dels minska smittrisken. Några i personalen har också varit sjuka, enligt Joel Petronio. - Men om det är H1N1 vet vi inte. H1N1 är ju inte längre klassad som en smittskyddssjukdom så vi testar inga om de inte blir så dåliga så att de behöver akutsjukvård, säger han. Finns det risk att bli smittad för dem som söker sig till Vrinnevisjukhuset? - Man kan bli lika mycket smittad här som någon annanstans, säger Joel Petronio. Det är alltid en risk att komma till sjukhus. Allt som är i våra lokaler kan vara smittförande. De rekommendationer som gäller i dag är att om man misstänker att man har H1N1 så ska man på grund av smittrisken inte bege sig till sjukhus så vida man inte är allvarligt akut sjuk. Då läggs man på isoleringsrum. - De som kommer till akutmottagningen ber vi vänligen att gå ut genom dörrarna igen, så tar vi in dem bakvägen i ett isolerat rum, berättar Joel Petronio. Prov på många
Enligt tillträdande smittskyddsläkare i Östergötland, Britt Åkerlind, hade 22-åringen när han första gången besökte akutmottagningen inte symtom mer än en genomsnittsinfekterad och det var på de grunderna han skickades hem. - Tidigare, innan smittan nått Sverige, uppmanade Socialstyrelsen resenärer som varit utomlands att ta prov. Därför har vi tagit prov på väldigt många som haft lindriga symtom och 22-åringen var en av dem. Att de första proverna felaktigt visade att 22-åringen inte hade H1N1 förklarar hon med att det kan bero på att han kom i ett så tidigt skede av sjukdomen. - För att fånga virus i sådana här prover behövs det att patienten producerar färdiga virus och väldigt tidigt finns inte de att se i proverna, förklarar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om