Fastighetsbolaget Lundbergs håller inne betalningarna till ett flertal leverantörer sedan det visat sig att bolagets nybygge i kvarteret Lyckan blivit betydligt dyrare än beräknat.
Nu kräver Lundbergs att byggkonsulten Bo Sundberg på Niras reder ut vem som bär ansvaret, annars kan kraven på återbetalning komma att ställas på Niras självt.
- Ännu vet vi inte om det är någon av leverantörerna eller om det är Niras som är ansvarig, men det är Niras sak att reda ut varför, säger Roger Ekström, vice vd på Lundbergs.
Det rör sig om stora pengar. Enligt de första beräkningarna skulle investeringen i kvarteret Lyckan gå på 460 miljoner kronor, men slutnotan blev 540 miljoner, en fördyrning med 80 miljoner.
Det mesta beror enligt Roger Ekström på att man räknade i underkant från början, bland annat eftersom det då var finanskris och pressade priser i byggbranschen.
- Vi fick ganska bråttom eftersom Transportstyrelsen ville flytta in, därför hade vi inte ett komplett underlag när vi upphandlade. Dessutom har vi gjort en hel del tilläggsbeställningar för att få bättre standard.
Men faktum kvarstår att cirka 16 miljoner är kostnader som Lundbergs inte vill kännas vid.
- Slutprodukten är vi nöjda med, men i vissa delar har det krävts omprojekteringar och dem är vi inte beredda att betala för, säger Peter Whass, vd på Lundbergs.
Kan man inte nå en överenskommelse med leverantörerna och Niras kommer man enligt Roger Ekström att gå vidare med en rättslig process.
- De har fått en jättebra produkt, säger Bo Sundberg som menar att de diskussioner som nu pågår är en helt vanlig slutreglering av kostnaderna och att fördyrningen ligger inom ramarna för det normala.
Förödande kritik
Lyckan är den tredje stora byggnationen som gjordes förra året i Norrköping och där det nu visar sig att kostnaderna landat en bra bit över budget. I samtliga fall har konsultfirman Niras och deras byggkonsult Bo Sundberg varit inblandade i byggledningen.
Strykbrädan är välbekant. Här fördubblades kostnaderna i förhållande till budget. Vad det beror på vet vi inte än. En utredning jobbar med frågan och media och medborgare nekas insyn så länge den pågår.
Här har kritiken varit förödande från den revisionsfirma som konstaterade att ingen upphandling gjorts av etapp två och att entreprenörer och konsulter jobbat på löpande räkning. Bo Sundberg fick hård kritik för att han inte hållit i kostnaderna.
- Vi kalkylerade på en produkt, men byggde sedan en annan efter beställarens önskemål, lyder hans förklaring.
I går berättade Folkbladet om Hyresbostäders bygge av äldreboende i Kneippen syd. Också här har kostnaderna ökat rejält i förhållande till den ursprungliga budgeten, men enligt Hyresbostäder har man här kontroll på orsakerna till fördyrningen.
Bo Sundberg tycker inte att det finns anledning för honom att alls kommentera det bygget.
- Fråga beställarna, säger han. Jag har inte tagit ett enda beslut utan bara fungerat som stöd åt projektledningen.
Löpande räkning
Också här visade det sig att man inte skött alla upphandlingar enligt regler och lagar. Bland annat har konsulter handplockats och jobbat på löpande räkning.
Och nu slutligen kvarteret Lyckan, Lundbergs stora bygge av kontor och butiker mitt i centrum vid Olai Kyrkogata, där bland annat Transportstyrelsen flyttat in.
Bo Sundberg tycker att ansvaret måste läggas på beställarna. De vill ha ändringar och förbättringar under arbetets gång, ofta för att tillmötesgå hyresgäster som ska in, och det kostar.
- Självklart är jag inte oaktsam med beställarnas pengar, säger han. Det skulle vara omöjligt för mig att ha den position i branschen som jag har i dag om jag gjorde dåliga jobb.