Skatterevisor tar till storsläggan mot restaurangfusket
NORRKÖPINGHälften av intäkterna undandras beskattning. Svarta löner är vanliga. Fiffel med kassaapparaterna. Ägarbyten och bulvaner innan processerna gått i mål. Den här bilden av krogbranschen tecknar Ivar Silis, skatterevisor på skattemyndigheten i Östergötland.
- Jag tror inte att fusket är så vanligt bland dem som är medlemmar i branschorganisationenn SHR.
Ledningen för SHR, Ulf Adelsohn och Mats Hulth, har också krävt hårdare tag mot fifflarna.
Tillsammans med skatterevisorer i andra län beskriver han i en artikel i DN hur det fifflas och fuskas undan kanske 15 miljarder kronor per år. Siffran är av naturliga skäl osäker.
<b>Får inte kontrollera</b>
Dessutom är det så att skattemyndigheterna har mycket små möjligheter att på plats kontrollera vad som händer på krogen.
- Vi har ingen laglig möjlighet att göra det, säger Ivar Silis.
- Det är en resursfråga men också en juridisk fråga. Det behövs en lagändring för att vi ska kunna kolla verksamheten på plats.
En annan del av problemet är det omfattande fifflet med kassaregistren.
- Leverantörerna ställer uppenbarligen upp och gör de ändringar som efterfrågas för att krogarna ska slippa registrera vissa inköp, säger Ivar Silis.
- De försvarar sig med att om inte de gör det, så är det en konkurrent som gör det.
<b>Dussin leverantörer</b>
Enbart i Östergötland så finns det minst ett dussintal leverantörer av kassaregister. Apparaterna går att ställa in så att de bara registrerar vissa inköp eller helt enkelt tar bort vissa uppgifter ur registret så att pengarna också försvinner ur bokföringen.
Olagligt, ja. Men också svårt att kolla. En lagändring kommer 1 juli som säger att kassaregistren "på ett tillförlitligt sätt visar alla transaktioner som gjorts".
I sin debattartikel kräver revisorerna att lagen skärps ytterligare ett snäpp så att kassaregistren spärras så att det inte blir möjligt att ändra i efterhand.
<b>Svarta löner</b>
Att en stor del av försäljningen, särskilt av alkohol, sker vid sidan av kassan är välkänt. Vem begär kvitto när man fått in en stor stark i baren?
- Det borde man göra, säger Ivar Silis.
Av ett starkölspris på 50 kronor är en tia moms, ca 15 kr inköp, resten intäkt som inte bokförs.
- Det är inte ovanligt att de pengarna delas mellan personal och ägare, som svart ersättning.
- Idag krävs inte ens ett kassaregister, i varje fall inte strikt enligt lagtexten, säger Ivar Silis.
<b>Skärpta lagar</b>
Däremot torde det krävas enligt "god revisionssed" som det står i bokföringslagen.
- Vi tror att det krävs en skarpare skrivning än den ändring som nu görs.
Skatterevisorerna vill också ha en lagändring så att man kan kontrollera vad som händer på krogen och sedan stämma av det man ser med vad som finns registrerat.
- Det är möjligt att polisen kan gå in och kolla vad som händer på krogen, om de nu har resurser till det. Vi får inte ens göra det enligt lag. Där måste det till både lagändring och mer resurser, säger Ivar Silis.
<b>Skarp påföljd</b>
Det vill säga någon form av skattespioner som kan uppträda anonymt på krogarna.
- För att det ska bli effektivt krävs sedan rejäla påföljder för dem som bryter mot reglerna. Till exempel indragna tillstånd.
Idag kan utskänkningstillstånd vägras den företagare som begått ekonomiska brott. Det händer ganska sällan.
Dessutom så sker ägarbyten i rask takt i branschen. När det eventuella skattebrottet utretts färdigt och vandrat genom rättsinstanserna så har krogen fått nya ägare och den som begått brottet saknar tillgångar.
- Ungefär en av tio av dem som sökt i Norrköping nekas tillstånd, säger Ivar Silis.
Med tanke på att hälften av intäkterna i branschen undandras beskattning så borde andelen avslag kanske vara högre?
Ingen vet bestämt.
<B>Medlemmar i SHR</B>
(enligt organisationens hemsida, en del personalrestauranger tillkommer):
Norrköping:
Arkösunds Krog & Hotell
Athena,
Bacchus
Elite Grand Hotel
First Hotel
Flygrestaurangen Kungsängen
Getå Turist- o Konferenshotell
Guskelov
Harrys
Järnvägscaféet
Kneippen, Hotel
Laxholmen Restaurang
Löfstad Slott, Värdshuset
Mauritzbergs Slott
McDonald's
Mon Cheri, Restaurang
Mässhallarna
Napoli, Pizzeria
Olai Puben
Otten
Palace, Restaurang
Persson's Kök
President, Comfort Hotel
ProNova Hotell & Konferens
Renströmmen
Route 66 Norsholm
Sandvik Konferens
Scandic Hotel Norrköping Nord
Skepp's Kök o Konditori
Spisrosen
Takåsen Lunch & Festservice
Vildmarkshotellet
Villa Fridhem
Åhléns Café
Finspång:
DE Geer
Rejmyre Gästgifveri
Slottsmässen
Energikällan
Söderköping:
Burger & Co
Kockens
Stegeborgs hamnkrog
Söderköpings Brunn
Valdemarsvik:
Fyrskeppet
Ringarums Värdshus
Viken Hotell
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!