Skärpta regler för medicin för heroinmissbrukare

NORRKÖPING
Heroinister får medicinen Subutex för att minska abstinensen och ta sig ur sitt missbruk.
Nu vill Socialstyrelsen skärpa reglerna för utskrivning av Subutex.
- Det tycker jag är bra, säger Britta Norbäck, sektionsledare på NOA-mottagningen i Norrköping. Behandlingen bör ske under kontrollerade former.

Norrköping2002-11-12 00:00
Subutex har funnits i Sverige sedan 1999 och får skrivas ut som vilken annan medicin som helst. Kritikerna menar att den skrivs ut alltför lättvindigt. Det finns också en svart marknad för medicinen, framförallt i Stockholm.
- Subutex är hårdvaluta bland missbrukare, säger Britta Norbäck. Just därför är kontrollen så viktig. Medicinen ska bara kunna skrivas ut av beroendeläkare.
Subutex är en spärrmedicin av samma typ som antabus. Men den som tar Subutex blir inte sjuk av heroin på samma sätt som alkoholister som tar antabus och dricker alkohol blir. Däremot får heroinet ingen effekt.
- Man kan säga att Subutex är som Metadon fast enklare och inte lika beroendeframkallande. Metadon innebär en nästintill livslång behandling. Subutex trappas ner.

<b>Kan ge kick</b>
Subutex är tabletter som ska smälta under tungan. Medicinen ska inte kunna injiceras.
- Den innehåller majsstärkelse som gör att det blir ett smärtsamt motstånd om man försöker injicera den, säger Britta Norbäck. Men vi vet att det görs ändå. Och vi har hört att det kan ge en kort kick om man injicerar det.
De heroinister som deltar i Subutex-programmet på NOA, Narkotika- och Alkoholmottagningen, i Norrköping får gå dit varje dag de första fyra månaderna för att få medicinen.
- Ser man att det går bra efter fyra månader tar man bort en dag och skickar med den dosen hem istället. På det viset trappas besöken här ned successivt.
Men i behandlingen ingår mer än att medicinera med Subutex.
- Dels träffar man sjuksköterskan som sköter medicineringen varje dag. Sedan får man samtalsterapi en gång i veckan. Och man har också kontakt med en socialsekreterare som planerar någon form av sysselsättning. Det är ju den här helheten som är så viktig.
I maj berättade Folkbladet om 23-åriga Jenny som tagit sig ur sitt heroinmissbruk med hjälp av Subutex-programmet på NOA-mottagningen. Hon säger själv i artikeln att hon inte tror att hon varit i livet utan behandlingen.
- Det är lite svårt att säga hur effektiv Subutex-behandling är, eftersom vi startade 1999 och behandlingen i regel pågår mellan ett och två år, säger Britta Norbäck. Under behandlingstiden går det som regel bra, men det är tiden efter som avgör.
Kön till Subutex-programmet har minskat.
- Men jag törs inte säga om det beror på att färre missbrukar heroin. Däremot har vi hört att tillgången på heroin här i Norrköping är dålig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om