Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärpta kontroller på spårvagnarna

Biljettkontrollerna på Östgötatrafiken har skärps ytterligare.Detta för att komma tillrätta med fuskåkandet.- Om inte fler börjar betala måste vi dra in på trafik eller höja biljettpriset.

NORRKÖPING2013-03-06 13:51

Det säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Folkbladet berättade igår om en 13-årig papperslös pojke som i förra veckan åkte fast i en biljettkontroll på spårvagnen i Norrköping. Men att polisen skulle vara med vid Östgötatrafikens biljettkontroller förnekas av Mattias Näsström. Kontrollen var istället ett led i Östgötatrafikens satsning på att komma åt det utbredda fusket i kollektivtrafiken.

Vanligast är fusket på spårvagnarna i Norrköping varför mest kontroller görs där. Att det fuskas mer i Norrköping än i Linköping beror på att man på både spårvagnar och bussarna i Norrköping kan stiga på i alla dörrar.

Dagliga kontroller

Varje dag görs kontroller av biljetter av Svensk bevakningstjänst som, efter att ha vunnit en upphandling, numera utför all kontrollverksamhet i kollektivtrafiken.

- Vi gör mellan 14 och 17000 kontroller i månaden. Av dessa har i genomsnitt en procent av resenärer inte betalat, säger Mattias Näsström.

6 procent åkte gratis

Östgötatrafiken satsar också på en hel del extra kontroller för att komma åt ännu fler plankare. I förra veckan utfördes tre större kontroller på spårvagnarna i Norrköping. 4400 biljetter kontrollerades. Drygt sex procent av dessa, det vill säga 270 personer, saknade giltigt färdbevis och fick därför betala en kontrollavgift på 1200 eller 600 kronor.

- Det här är oacceptabelt, den här trenden måste brytas, säger Mattias Näsström och berättar att landstinget i år avsatt 2,7 miljoner kronor i budgeten på att komma åt fuskåkarna.

Alternativet: Prishöjning

Han framhåller att det är viktigt att Östgötatrafiken får in alla biljettpengar och att 60 procent av biljettpriset idag är subventionerat av landstingsskatten.

- Alternativet är att vi måste dra in på trafik eller höja biljettpriset, säger han.

Vid de extra kontrollerna jobbar fler. Kontrollanterna går från för till akter och kontrollerar samtliga resenärer.

- Här finns ingen möjlighet att gå av spårvagnen och springa därifrån eftersom vi låser dörrarna, säger Mattias Näsström.

Förutom väktarna som kontrollerar biljetterna så har man med sig ordningsvakter, som har större befogenheter, än väktarna. Även polisen förvarnas eftersom det alltid finns personer som vägrar uppge sin identitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om