Skärpt attityd mot brott
Även om brottsanmälningarna i Norrköping har ökat så betyder det inte att brottsligheten har ökat. Istället har människor blivit mer benägna att anmäla brott än tidigare.
En stor ökning av de anmälda brotten handlar om narkotikabrott, trafikbrott, bedrägeri och brott mot alkohollagen.Statistikern Arletta Plunkett på Brottsförebyggande rådet menar att ökningen bland dessa brott till och med kan ses som något positivt.
- Dom här brotten påverkas ju av Försäkringskassans, polisens och tullens spaningsarbete vilket kan tyda på en ökad kontroll. De har blivit bättre på att upptäcka brott och att utreda dem, säger hon
Antalet anmälningar om våldsbrott har ökat på senare år. Det tror Arletta Plunkett beror på en ändrad inställning till anmälningar.
Privatpersoner har fått en förändrad tolerans och är mer benägna att anmäla än tidigare. När det gäller kroglivet finns i dag fler poliser på plats vilket gör att bråk mellan berusade människor upptäcks snabbare än tidigare. Även skolvärlden är mer benägna att anmäla brott.
- Tidigare försökte skolorna lösa konflikterna på egen hand medan de i dag anmäler alla brott, säger Arletta Plunkett
I Finspång däremot minskar brotten. Än så länge har bara 779 anmälningar kommit in mellan januari och juni jämfört med förra årets siffra som låg på 1193 stycken. Även i Söderköping har brottsanmälningarna minskat från 388 stycken till 347 stycken. Anmälningar kring bilrelaterade brott och mindre brott minskar också över lag i hela Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!