Skarp mot kritik vuxenpsyk i Norrköping
För få anställda läkare och bristande kunskaper hos personalen för att förebygga risken för självmord hos patienterna.Den kritiken har vuxenpsykiatriska kliniken i Norrköping fått av Socialstyrelsen.- Vi ser allvarligt på kritiken och arbetar på förbättringar, säger områdeschefen Stellan Svensson.
"Vi arbetar för fullt på att råda bot på den kritik vi fått av Socialstyrelsen, angående underbemanning och för dålig utbildning", säger Stellan Svensson, områdeschef för psykiatrin i östra Östergötland. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto:
Och det är framförallt två punkter man inriktar sin kritik på:
1) Kliniken lider brist på läkare och det problemet är inte löst. I sin skriftliga rapport att kliniken måste öka läkarbemanningen till två specialister, en läkare under specialistbehandlig och en AT-läkare per enhet plus en specialist till intensivvårdsavdelningen före sista mars nästa år. Det innebär en ökning från dagens 8,5 läkare till 13.
Vidtagit åtgärder
2) Det finns brister när det gäller tillämpningen av klinikens rutiner i frågan om förebyggande av självmord.
- Vi har redan vidtagit ett antal åtgärder för att råda bot på bristerna, säger Stellan Svensson, områdeschef för psykiatrin i närsjukvården i östra Östergötland.
<B>+ Kan det ha inträffat självmord bland patienterna som kan relateras till underbemanningen av läkare eller bristerna i kunskaper hos personalen?</B>
- Nej, något sådant fall känner jag inte till. Underbemanningen har vi klarat av genom att vi hyrt in tre läkare från ett bemanningsföretag och när det gäller kunskapsbristerna för att förebygga självmord, har vi börjat komplettera kunskaperna hos personalen via olika utbildningsinsatser.
Två självmord
Socialstyrelsens granskning skedde på grund av sex Lex Maria-anmälningar. Två av dem rörde patienter som tagit livet av sig efter flera försök att få korrekt vård på kliniken.
- Kliniken har inte klarat riskbedömningar för självmordsbenägna patienter. Man förväntar sig av en specialiserad klinik att de ska ha kunnande på området, säger enhetschef Björn Forsberg vid Socialstyrelsen i Jönköping till TT.
- När det gäller de inhyrda läkarna är det värdefullt för verksamheten, men det blir inte samma kontinuitet i verksamheten med hyrläkare som med fast anställd personal. Därför söker vi intensivt efter psykiatriker, som vi kan anställa.
- Men jag vill gärna poängtera att jag inte är det minsta negativ till kritiken från Socialstyrelsen, utan tvärtom tacksam att de gör såna här inspektioner, där man genombelyser och pekar ut saker som vi kan förbättra.
Riskerar vårdstopp
- När det gäller läkarrekryteringen så råder det brist på psykiatriker i hela landet och den bristen drabbar naturligtvis oss också, säger Stellan Svensson. Men det pågår ett rekryteringsarbete både inom och utom landet och bland annat kommer en polsk läkare på besök till Norrköping under oktober för eventuell anställning.
Socialstyrelsen har gång på gång de senaste åren granskat och kritiserat kliniken, utan att verksamheten förbättrats tillräckligt. Senast den 31 mars 2006 måste nu kliniken se till att läkarbemanningen blir tillräcklig och att de rutiner för tvångsvård och självmordsbenägna patienter kliniken har på papper också tillämpas i verkligheten.
- Lyckas inte detta riskerar kliniken ett föreläggande, antingen i form av vite för landstinget eller allvarliga krav på förändring som att tvångsvård inte längre får bedrivas, säger Björn Forsberg.