Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skarp kritik efter upphandlingsskandal

Oppositionsrådet Mathias Sundin (FP) riktar nu skarp kritik mot kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) efter att det uppdagats att kommunen återigen brutit mot upphandlingslagen.

NORRKÖPING2013-01-24 05:05

Först Etablering Norrköping, sedan Hyresbostäder, stadsbyggnadskontoret och nu tekniska kontoret. Upphandlingsskandalerna har duggat tätt det senaste året. Nu riktar Norrköpings oppositionsråd Mathias Sundin (FP) skarp kritik mot kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) som han anser inte tar tag i problemet.

- Så fort det uppdagas att kommunen bryter mot lagen säger Lars Stjernkvist att man ska vidta åtgärder, men ingenting verkar hända, säger Mathias Sundin, som anser att kommunen måste börja ta lagbrotten på allvar.

En rak fråga

Han tänker nu lyfta frågan på måndagens kommunfullmäktige.

- Efter det som uppdagats den senaste veckan med upphandlingsbrott och misstankar om både muta och jäv så känns det väldigt viktigt. Jag tänker ställa en rak fråga till Lars Stjernkvist: Tycker du att de åtgärder som vidtagits hittills varit lyckade, och tänker du vidta några nya för att komma tillrätta med dessa återkommande skandaler, säger Mathias Sundin.

Själv anser han att kommunen måste ta rejäla krafttag för att komma tillrätta med upphandlingsfusket.

- Jag tror att det måste till en ordentlig utbildningsinsats i alla led. Och ett kontrollsystem som fungerar. Det måste finnas en centralfunktion som indikerar att nu närmar sig kommunen upphandlingsgränsen, dags att upphandla, säger Mathias Sundin.

Kontrollsystem

Lars Stjernkvist hävdar till sitt försvar att kommunen vidtagit åtgärder, men säger samtidigt att det fortfarande finns en hel del att ta itu med.

- I december beslutades om vissa förändringar. Bland annat kommer vi framöver ställa högre krav på de som upphandlas. Men visst - det är ingen tvekan om att vi har en hel del kvar att göra, säger Lars Stjernkvist, som precis som Mathias Sundin anser att utbildning är viktigt, men också tror att kommunen måste skärpa och förändra sitt kontrollsystem.

- Det kan vara så att vi måste införa ett system som larmar när man närmar sig upphandlingsgränsen. Sedan hjälper ju inte det om man som anställd i kommunen inte vill följa lagar och regler eller runda upphandlingslagen, som det finns misstankar om att man gjort i det här fallet. Då handlar det ju om något annat, och då är det det vi måste ta itu med, säger Lars Stjernkvist.

Utbilda politiker

I tisdags uttalade sig tekniska nämndens ordförande Håkan Liljeblad (S) i flera medier och sa bland annat att tekniska kontoret endast brutit mot upphandlingslagen 2008, 2009. Det stämmer inte eftersom kommunen räknas som en upphandlande enhet, och konsulterna överskridit gränsen flera år - bland annat 2012.

Behöver även politiker utbildas i LOU?

- Främst är det ju tjänstemännen som jobbar med det här som ska ha expertkunskap. Men på ett övergripande plan - ja, politiker behöver också utbildas

så vi vet vilka krav som ska ställas och vad vi ska vara uppmärksamma på, säger Lars Stjernkvist.

Detta har hänt:Kommunen har i sex års tid anlitat konsulterna Takeback och Projektkvalitet för miljonbelopp utan upphandling. Flera år har man brutit mot upphandlingslagen och bara 2012 köpte kommunen tjänster av Projektkvalitet för nästan 500 000 kronor och av Takeback för 300 000 kronor. Leif Lindberg, chef på tekniska kontoret, har dessutom rundat upphandlingslagen genom att dela upp betalningen till konsulterna för deras gemensamma arbeten. På så vis har det vid en del tillfällen sett ut som konsulterna hamnat under upphandlingsgränsen. Tekniska kontorets ledningsgrupp har bjudits på spritfest av konsulterna, och kort därefter gick Leif Lindberg med i W:6 (där de båda konsulterna är medlemmar) på rekommendation av Thomas Lillskogen, Projketkvalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om