Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärgården rensas på skrot

GRYT: Tidigare har inte bönderna i Sankt Annas skärgård inte fått någon hjälp att forsla bort gamla uttjänade maskiner och annat skrot som kräver speciell hantering. Men igår kunde avfallet bärgas för att sedan tas om hand miljövänligt.
- Det är en lättnad att bli av med grejerna, säger lantbrukaren Göran Ferm.

Lars Alm på Håll Sverige rent och lantbrukaren Göran Ferm är mycket glada över kampanjen som ska hjälpa bönderna att bli av med gamla uttjänade maskiner och annat skrot.

Lars Alm på Håll Sverige rent och lantbrukaren Göran Ferm är mycket glada över kampanjen som ska hjälpa bönderna att bli av med gamla uttjänade maskiner och annat skrot.

Foto:

Norrköping2007-07-11 06:00
Luften luktar starkt av bensin och ljudet är öronbedövande när lyftkranen sänker sig ner och på ett smidigt sätt lyfter upp en gammal traktor för att sedan placera den på ett flak.
Det är en stor hög av gamla grejer som spisar, bensintunnor och alla möjliga maskindelar som ligger framför lyftkranen vid Gryts varv. För det är mycket skrot som ska bärgas idag.
Bönderna i Sankt Annas skärgård har aldrig tidigare kunnat få hjälp att forsla iväg avfallet och få det återvunnet. Istället hade grejerna fått stå kvar på gårdarna med stor risk för att spilla olja och andra miljöfarliga ämnen.
- Förr så slängde man avfallet i vattnet för då såg man det ju inte längre. Men min generation är mer miljömedveten, säger Göran Ferm som är en av lantbrukarna som anmält att han vill ha sina grejer bärgade.

Gemensam kampanj
Sedan april i år har Håll Sverige rent och Länsförsäkringar drivit en kampanj som går ut på att hjälpa bönderna att ta tillvara på avfallet. Intresset har varit stort och redan nu har 850 lantbrukare anmält sig.
Göran Ferm har lantbruket i blodet.Hans far var småjordbrukare och nu är det hans dotter som i första hand driver verksamheten. Med uppfödning av islandshästar och ett jordbruk på 100 hektar mark så är deras verksamhet den största på Ålö.
Göran Ferm har sett en stor utveckling i arbetet. Idag används inte de gamla maskinerna utan man hyr istället in modernare utifrån. Därför är det många gamla maskiner som bara blir stående, men som nu tas omhand. Något som Göran Ferm ser som mycket positivt.
- Det här är början på något riktigt bra, säger Göran Ferm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om