Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skamfläck blev nyskick

Från att ha varit en skamfläck, till att återigen vara i nyskick! Det handlar om Finspångs brukspatron Carl Ekmans hus i Norrköping.

Det var Carl Ekman, brukspatron i Finspång, som byggde huset i Norrköping 1862 för sina affärer.

Det var Carl Ekman, brukspatron i Finspång, som byggde huset i Norrköping 1862 för sina affärer.

Foto:

NORRKÖPING2018-04-29 07:15

Huset ligger i korsningen Saltängsgatan - Packhusgatan och har en väldigt mångsidig och spännande historia, sedan det byggdes för över 150 år sedan eller exakt 1862. Troligen med stadsarkitekten Carl Theodor Malm som den som ritade huset.

Då var det alltså brukspatronen Carl Ekman från Finspongs Bruk, som byggde huset för att använda det som handelshus och kontor, när han lämnade sin bostad i Finspångs slott och kom in till Norrköping, för att övervaka sina stora utskeppningar av bland annat kanoner, som tillverkades i Finspång.

Från början fanns det i direkt anslutning till huset även en köksflygel och gårdsbebyggelse, med stall, lager och en större magasinsbyggnad, i kvarteret mot Norra Promenaden

På mindre än tjugo år efter att Ekman blivit ensam ägare av Finspongs Bruk, tiodubblades tillverkningen och nya produkter och ny teknik introducerades. Sveriges första valsverk startades och en ny stor produkt blev järnvägsräls. Kanoner var fortfarande den största produkten och 1879 slogs exportrekord med inte mindre än 2 720 ton sålda kanoner.

Ekman lär alltså ha haft anledning att besöka Norrköping och huset på Saltängsgatan många gånger under de här åren för affärsuppgörelser.

Enligt en skylt på fasaden fungerade huset som handelshus fram till 1890, men under perioden 1870 till 1891 bodde även dåvarande borgmästaren Carl Johan Stolpe i huset.

Därefter ägdes huset av en grosshandlare Westerbergh och på 1910-talet övertogs ägandet av den framgångsrike affärsmannen Frans Blom, med det välkända Norrköpingsföretaget AB P Janssons & Co.

Någon gång under 1910-talet genomgick huset en ombyggnad, utarbetad av arkitekten Werner Northun och då var det en disponent Hjersing som stod som husägare.

Mellan åren 1953 och 1962 inrymde byggnaden Sjömanshuset och från början av 1970-talet och framåt gick huset under benämningen Strömshotellet. Då var bland annat Kriminalvården en av användarna av huset.

Våren 1997 flyttade Kvinnohuset in i huset, som då ägdes av Norrköpings kommun och man var kvar där till 2006. Under de här åren lät dock kommunen huset förfalla och upplevdes av många som en skamfläck, med en fasad som krackelerade och föll av huset helt på visa områden på fasaden. Då blev huset också utsatt för klotter och upplevdes som ett kommande rivningsobjekt.

Efter att ha stått tomt i många år, ingår huset numera i Comfort Hotel, som renoverat huset grundligt till i princip nyskick, det vill säga som på Carl Ekmans tid!

I huset finns numera flera konferenslokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om