Skadegörelse i Krokek oroar föräldrar och skola
NORRKÖPINGBåde föräldrar och andra oroar sig över ökad skadegörelse i Krokek, framför allt då på Råsslaskolan.- Det har varit en hel del i höst, säger kommundelsnämndens ordförande Kaj Fransson bekymrat.- Sista helgen var det visst sex rutor på Råsslaskolan. Och så är det småungar som är ute och drar åt skogen för sent.
"Vi får för oss att barnen inte har någon känsla för sakers värde", skriver föräldrarna, som vill att man på något vis ska upplysa barnen om vad skadegörelsen kostar.
Om drogmissbruket skriver man att det är svårare att förstå och därför också svårare att föreslå åtgärder mot.
Kaj Fransson konstaterar att i brottsförebyggande rådets senaste undersökning låg Råsslaskolan mycket högt ifråga om både rökning och alkoholkonsumtion.
- Och det kanske är parat med att det också varit en hel del förstörelse på senaste tiden. Vindskydd på stationen, brevlådor, belysning på Råsslaskolan. Och sista helgen var det visst sex rutor där.
Fransson noterar att enligt undersökningen får en mycket hög andel av ungdomarna (som är upp till 16 år) alkohol via sina föräldrar. Alltför många unga är också ute och driver i Krokek vid olämplig tidpunkter.
- Man kan se 12-13-åringar ute klockan två på natten. Det är ju synd om dem, driva omkring sådär i byn, det finns ju ingenting i Krokek vid den tiden.
<b>Mår dåligt</b>
Som Fransson påpekar finns det både ekonomiska och mänskliga aspekter att lägga på skadegörelsen:
- Det är sorgligt, de här ungdomarna har ju ofta ingenting att företa sig, de mår dåligt. Det har ju också visat sig att många ungdomar talar allt mindre med vuxna.
Ett möte har hållits med socialens fältassistenter, närpolis, representanter för föreningar och skola mfl. Föreningslivet - Krokeks IF, Pingstkyrkan, fritidsgården - ska nu försöka göra utökade insatser.
Samtidigt har ju bidragen till just föreningarna prutats ner på senare år, som en följd av de kommunala besparingarna.
- Ja, vi vet ju hur budgeten har sett ut, säger Fransson. Och nånstans kommer det tillbaka att det har sparats och gnetats, det är ju bara så.
<b>Mest Råsslaskolan</b>
Enligt närpolisen Torsten Ericsson är skadegörelsen koncenterarad till Råsslaskolan. Den har också ökat sedan den nyrenoverade skolan stod klar för några år sedan.
Barbro Rydberg, en av de två rektorerna, medger utan omsvep att man har besvär med skadegörelse.
- Det är på helger och kvällar. Ibland är fritidsgården öppen, ibland inte. Men vuxna har inte uppsyn över skolgården.
Bland annat har de låga lyktor, som skolgården försågs med vid renoveringen, varit populära objekt för åverkan. Mången trasig lykta har vid det här laget bytts ut.
<b>Tolereras inte</b>
- Det kostar 1.500 kr per gång, säger Brbro Rydberg. Sedan är det då också alla fönsterrutorna. Vi lagar hela tiden, ingenting får vara trasigt, och vi tolererar absolut inte det här. Men det har blivit värre de sista veckorna.
Som en av flera åtgärder ska man nu ha möten med eleverna arbetslagsvis, där bland annat polis och fastighetsskötare ska delta och där det då ska talas om för eleverna, vad skadegörelsen kostar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!