Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska jaga rattfyllon

Nästa vecka tar polisen i Norrköping krafttag mot rattfylla.  - Det blir extra mycket kontroller, säger Hans Lundgren, chef för trafikpolisen i Östergötland.

NORRKÖPING2007-12-08 00:18
Även drograttfylla kommer att kontrolleras. Och alla som åker fast erbjuds en behandling enligt den så kallade skelleftemodellen. - I anslutning till att man blir tagen får man ett erbjudande om att få någon att tala med. Det kan vara socialtjänst eller beroendevård, säger Eva Hultgren, projektledare på Vägverket. I Östergötland har polisen jobbat efter modellen sedan första januari 2006 och Hans Lundgren som är chef för trafikpolisen är nöjd: - Av de 1900 som tagits för rattfylla sedan dess har cirka 500 tackat ja till hjälp. Av dem har runt 15 procent gått vidare i behandling, säger han. Han har bara hört positiva röster om modellen från poliser i fält. Nästa år genomgår polisen en utbildning i motiverande samtal. Detta ska förhoppningsvis få fler att välja behandling. - Det kan vara bra, men generellt tror jag att poliser är bra på att ta hand om skärrade människor, säger Hans Lundgren.
Från och med den 1 juli år 1999 kan man lagföras för rattfylleri under påverkan av narkotika, drograttfylleri. Promillegränsen för rattfylleri är av normalgraden 0,2 promille i blodet. För det kan man dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. För grovt rattfylleri är gränsen minst 1,0 promille i blodet och man kan dömas till högst 2 års fängelse. Källa: Brottsförebyggande rådet. www.bra.se Skelleftemodellen: Modellen startades för att få till en snabb rehabilitering av rattfyllerister genom samverkan mellan polis, sjukvård och socialtjänst. Rattfylleristen ska redan vid vägkanten erbjudas samtal med socialtjänst eller beroendevård inom 24 timmar. I Östergötland jobbar trafikpolisen enligt modellen sedan 2006. Källa: Vägverket. www.vv.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om