Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska inte hända igen

- Vår uppfattning är att det var för lite säkerhet. Annars skulle olyckan inte ha hänt. Det konstaterar Gunnel Gyllensvaan Erichs, från arbetsmiljöverket, efter besöket på Händelöverket.

En 21-årig man från Norrköping omkom vid arbetsplatsolyckan på Händelöverket.

En 21-årig man från Norrköping omkom vid arbetsplatsolyckan på Händelöverket.

Foto: Sandberg Niclas

NORRKÖPING2011-06-11 03:00

Med anledning av dödsolyckan på Händelöverket, då en man omkom när han skulle rengöra bränsleinmatningen, så besökte en inspektör och en jurist från arbetsmiljöverket arbetsplatsen under fredagen.

Enligt Gunnel Gyllensvaan Erichs så har arbetsgivaren, Eon och Sanero, nu vidtagit vissa åtgärder, så att en olycka av det här slaget inte ska hända igen.

- Arbetsgivaren känner speciellt i stunden, efter att något så här allvarligt har hänt, att man måste göra något. Men ofta är det så att de bästa lösningarna tar lite tid och värker fram, säger hon.

Fler industriolyckor
Industriolyckor, där människor fastnar i rörliga delar, förekommer dessvärre ganska ofta, enligt Gunnel Gyllensvaan Erichs.

I början av året dog en man vid Klinga bergtäkt, när han klämdes fast i en transportmaskin, konstaterar hon.

- Ofta är det tyvärr så att rörliga delar på maskiner inte är tillräckligt skyddade och att man kommer åt dem, just genom ofrivilliga startrörelser, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Fantasilöshet
Men maskinerna kan bli säkrare och att så ännu inte är fallet, beror ofta på fantasilöshet från arbetsgivarens sida och att man kör på i vanliga hjulspår.

- Jag har aldrig stött på någon arbetsgivare som haft uppsåt, när det gäller arbetsmiljöbrott. Det handlar snarare om fantasilöshet och slentrianmässigt tänkande, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

"Viktigt få veta"
Arbetsmiljöverket kommer att begära in Eons och Saneros:s egna utredningar om dödsolyckan. Efter att ha tagit del av materialet, så får man se om och hur man går vidare, berättar Gunnel Gyllensvaan Erichs.

- Arbetsmiljöverket måste inte utreda arbetsmiljöolyckor, inte ens dödsolyckor. Det är arbetsgivarens ansvar. Men när det gäller allvarliga olyckor, så är det viktigt för oss att veta vad som har hänt, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om