Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska Hörsalen få överleva?

Ikväll kommer en massa Norrköpingsbor att samlas vid Revens grund, för att slå vakt om Hörsalen. Byggnaden måste rustas upp. Att behålla den med scen och salong som nu kostar stora pengar, som man inte får igen. Var det hela ska landa kan dock inte stadsplaneringsnämndens ordförande Bengt Cete ge något besked om.

För musikklasserna har Hörsalen varit en idealisk lokal för framträdanden. Men inför framtiden finns nu ett antal frågetecken.

Foto: Anna Drake

För musikklasserna har Hörsalen varit en idealisk lokal för framträdanden. Men inför framtiden finns nu ett antal frågetecken. Foto: Anna Drake

Foto:

NORRKÖPING2013-05-28 06:45

Det var den 22 oktober 1913, som Symfoniorkestern höll sin allra första konsert i den då ombyggda kyrkan. Dags för 100-årsjubiléum, alltså – och bakom kvällens manifestation står Musikklassernas Vänner.

– Amatörteatergrupper och andra i Norrköping behöver en scen, som inte kostar för mycket. Hörsalen är en historisk lokal med mycket fin akustik, som måste bevaras för framtiden, säger ordföranden Anna Drake.

Får ej glömmas

– Det finns en fantastisk topp i Norrköping, men också en otrolig bas. Och glömmer man basen, då finns det snart ingen topp kvar heller. Musikklasserna behöver verkligen den här scenen.

Lokalerna har efterhand blivit i så dåligt skick, att de alltsedan 2010 bara fått nyttjas av Kulturskolan.

– Men jag tror att vi 2011 ändå fick spela vår musikal där. Fast det var då liksom på nåder, säger Anna Drake.

Går att kombinera?

Stadsplaneringsnämnden beslöt i början av april att låta sitt kontor närmare utreda ett alternativ, där scen och salong får leva kvar.

– Frågan är om det går att kombinera önskemålet om en stor konsertlokal med en kafédel, som det också finns önskemål om, säger Bengt Cete.

– Rent fysiskt går det att klara båda. Men både byggnad och park är byggnadsminnesförklarade, och att kombinera de goda intressena med varandra har visat sig väldigt svårt..

Folkbladet: – Då får väl det ena stryka på foten.

– Ja, det får det.

Och vilket blir det då, konsertsalen eller kaféet?

– Den frågan vill jag inte yttra mig om, för den processas fortfarande, svarar Bengt Cete.

Den rent ekonomiska sidan av saken är inte färdigutredd. I en första beräkning uppgavs ombyggnadskostnaderna bli 25-35 miljoner.

– Men rimligen måste det bli något mindre kostsamt om man behåller konsertlokalen och bara genomför en så att säga upprustning light, säger Cete.

Den låga hyran

En huvudpoäng med Hörsalen har varit, och hyran varit låg och att den därför kunnat användas i amatörsammanhang.

Men de framtida intäkterna skattas nu till 360 000 kr om året, och gapet upp till investeringskostnaderna är då betänkligt stort.

Ett alternativ är att bygga om entréplanet till kafé med möjlighet till scen, och stolar som kan sättas fram för publik. Men hela skalan blir då betydligt mindre än hittills.

Att till exempel få upp två musikklasser för körsång där, det kommer bara inte att gå.

Stadsplaneringsnämnden ska den 19 juni yttra sig i frågan, som därefter går tillbaka till kommunstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om