Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska Fjärilsgatan visa vägen?

Satsningen på socialt företagande kan följas på Kungsängens industriområde, där Orangeriet och Kooptjänst samsas i lokaler på Fjärilsgatan. Grundläggande är, att deltagandet här är frivilligt.

NORRKÖPING2012-09-13 06:09

Projektet Orangeriet finansieras främst av Europeiska Socialfonden och ska pågå till juni 2014. Kommunen delfinansierar, så att personer med försörjningsstöd får delta där. Även folk med aktivitetsersättning (Arbetsförmedlingen) och introduktionsersättning söker sig hit.

Mottagandet sker inom ramen för Orangeriet, varefter det är Kooptjänst som organiserar arbetsinsatserna. Tillsammans med projektledarna strävar man här efter att förverkliga egna idéer, som kan leda till social företagande.

Målet är avlönat arbete, anställning - inom något socialt företag, eller på den reguljära arbetsmarknaden. Så långt har man dock inte kommit i Norrköping.

Kooptjänst och Orangeriet sorterar båda under Coompanion, ett kooperativt utvecklingscenter som finansieras av Tillväxtverket, och här i länet även Östsam samt några kommuner.

Trög start

Starten för Orangeriet har varit lite trög, med idag bara elva deltagare. Här krävs ju också egna drivkrafter, som väl inte alla arbetslösa har.

Idéerna man nu ägnar sig åt att förverkliga handlar dock mest om "det gamla vanliga" - trädgårdsskötsel, målerijobb, städning, cykelreparationer. Här på Fjärilsgatan är man vidare i färd med att inrätta en second hand-butik och hoppas även få starta kafé på platsen.

Robert Stafstedt, av kommunen anställd projektledare tillsammans med Anneli Hanesund, säger att parollen här är att man ska jobba till 100 procent - men av sin egen förmåga, väl att märka.

- Framför allt är det viljan och lusten, det är det viktiga. Vi har en förlängd startsträcka här, folk får ta det lugnt i början.

Många kompetenser

- Allra först inventerade vi alla kompetenser bland deltagarna. Det blev en rätt så diger lista, som vi då kunde ställa mot det som efterfrågades. Nu är vi i den lyckliga situationen, att telefonen ringer.

- Någon sa, att här kommer inspirationen och lusten tillbaka. Man ringer telefonsamtalet, som man tidigare undvikit.

Kommunen vill nu satsa rejält även på vuxenutbildning. Men här vill Robert Stafstedt ha sagt, att sådant inte passar för alla.

- Det finns ju en grupp människor, som nog inte klarar av att vidareutbilda sig. Den riskerar nu att bli allt större, där den befinner sig utanför arbetsmarknaden. Där finns det ett väldigt stort utanförskap, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om