Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska bli effektivare och snabbare vid olyckor

Räddningstjänsten och MSB inleder ett samarbete för att få till snabbare insatser vid olyckor.

Ulf Lago, förbundsdirektör på RTÖG.

Ulf Lago, förbundsdirektör på RTÖG.

Foto: Viktor Westin

Norrköping2023-09-16 17:00

Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) har tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska gemensamt bygga upp och driva ett nationellt kunskapscenter inom området respons i det tidiga skedet, meddelar man i ett pressmeddelande.

Arbetet ska pågå under fem år med start 2024.

– Det blir det första av sitt slag och markerar ett stort kliv framåt i det gemensamma nationella arbetet för att öka utvecklingen av respons i det tidiga skedet, säger Ulf Lago förbundsdirektör vid RTÖG.

Framgångsreceptet vid olyckor är att snabbt få hjälp av civila och andra aktörer, menar man. Sedan lagändringar 2021 kan kommuner numera överlåta åt någon annan att vidta inledande åtgärder vid räddningsinsatser. 

– De koncept som finns idag för att dra nytta av fler människors hjälp har inte fått genomslag i alla räddningstjänster, och i den snabba utvecklingen kommer sannolikt nya koncept och metoder som vi ännu inte vet något om, fortsätter Ulf Lago.

Målet är att antalet räddningstjänster som på ett organiserat sätt arbetar med civila, semiprofessionella eller andra typer av åtgärder för respons i det tidiga skedet, successivt ska öka. 

RTÖG kommer leda kunskapscentret och samla landets räddningstjänster tillsammans med forskare, innovatörer och näringslivet. Det nära samarbetet med Linköpings universitet blir en viktig del.

– Den förväntade effekten i samhället är att fler olyckor begränsas i sitt tidiga skede. Det kommer att gynna alla som drabbas av en olycka, avslutar Ulf Lago. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!