Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjunkande grundvatten

Grundvattnet har fortsatt sjunka under juli och är fortsatt mycket under det normala. Nu rekommenderas att kommunerna är på hugget för att vid behov minska vattenförbrukningen.




Det lyser rött i östra Götaland.

Det lyser rött i östra Götaland.

Foto: SGU

NORRKÖPING2019-08-07 11:00

Det är fortsatta problem med grundvattennivåerna i östra delen av Sverige. De har fortsatt att sjunka även under juli och i östra delarna av Götaland och Svealand har de sjunkit i både de små och de stora magasinen enligt nya siffror från SGU (Sveriges geologiska undersökning). I området runt Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik lyser SGU:s grundvattenskartor fortsatt rött.

Det här beror till största delen på en lång period utan nederbörd från slutet av mars till början av april – en period som är viktig när det gäller att fylla på grundvattnet. Bo Thunholm, statsgeolog på SGU beskrev i juni situationen för Folkbladet:

– Det här är en av de tider på året man inte vill att det ska vara torrt för i mars-april brukar det bildas mycket grundvatten. En torrperiod mitt i sommaren spelar inte alls så stor roll eftersom mycket av nederbörden då avdunstar eller tas upp av växtlighet.

Han konstaterade då också att det teoretiskt skulle kunna regna så onormalt mycket under sommaren att det bygger grundvatten även om det var osannolikt men det har det alltså inte gjort. SGU rekommenderar nu de med enskild brunn i östra delen av Götaland att vara uppmärksamma på vattentillgången eftersom det lär dröja till åtminstone hösten innan grundvattennivåerna vänder uppåt igen.

Dessutom rekommenderas samtliga kommuner i södra Sverige att följa utvecklingen noggrant och vid behov inför åtgärder för att minska vattenförbrukningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!