Erik Lind och Martina Bäck lärde känna vandra när Martina jobbade som ambulanssjuksköterska och Erik som läkare i geriatrik på Vrinnevisjukhuset. Företaget startades av Erik 2013.
– Jag hade hört om det här med hyrläkare och tänkte att det kanske man kan köra själv. Tanken till en början var inte att jag skulle hyra ut andra. Men ganska snabbt så blev det så, berättar han.
2018 började Martina jobba som konsultsjuksköterska i företaget men blev mer och mer involverad i verksamheten och är idag verksamhetschef. Företaget har vuxit snabbt och utökat med andra verksamheter. Bland annat driver de vårdcentralen i Vilbergen sen två år tillbaka genom dotterbolaget Hierta. Under pandemin drev de åtta vaccinationcentraler runt om i landet, varav tre fortfarande finns kvar. Just nu håller de på att starta upp en ny verksamhet med läkarbilar i Region Skåne. De ska komplettera vårdcentralerna och ha en viss akut inriktning. 80 personer ska rekryteras till det.
– Men bemanningen är fortfarande grunden i det hela, och vi har ett helt gäng läkare och sjuksköterskor över hela Sverige, både inom region, kommun och privata verksamheter, säger Martina.
I dagsläget är de cirka 100 personer, några är anställda medan andra jobbar som konsulter med eget företag.
Inom regionen pratas det mycket om att man vill minska antalet hyrpersonal. Hur ser ni på det?
– Hade regioner, kommuner och andra aktörer varit attraktiva arbetsgivare hade det inte varit ett problem. Nu är det inte så. Där försöker vi vara ett bättre alternativ, säger Erik.
– De kanske kan skala ner på hyrpersonal vissa perioder, men svensk sjukvård överlever ju inte utan bemanningsföretagen i nuläget. Det är sanningen, säger Martina.
När Folkbladet tidigare skrivit om arbetsmiljöproblemen på Vrinnevisjukhuset har det framgått att hyrpersonal har orsakat slitningar inom arbetsgrupper då de exempelvis kan ställa krav på att inte jobba helg. Erik menar att det generellt sett inte fungerar så utan att det är arbetsgivarens schema som gäller. Men det finns undantag.
– Det kan vara så att det är sån otrolig brist på just det stället, och då kan det vara så att den här konsulten inte har möjlighet att jobba helger. Då kan verksamheten säga tack eller nej tack. Det kanske hjälper någonting i alla fall, säger Martina.
De flesta är tacksamma för avlastningen som hyrpersonalen ger, men det finns också ställen där hyrpersonal har behandlats dåligt.
– Det kan vara allt ifrån att de blir överbelastade, att man lägger orimligt mycket arbetsuppgifter på vår personal, till att man inte får gå med på arbetsplatsmöten, säger Martina.
– Vår personals arbetsmiljö är det viktigaste för oss så om någon inte behandlar vår personal schysst så skickar vi inte personal dit, så är det, säger Erik.
Ett annat tecken på att de månar om personalen är lokalerna på Sandgatan. De är stora och ljusa med flera ytor för att umgås på.
– Vi försöker att särskilja oss genom att ha ett trevligt kontor man kan komma till. Det är ganska unikt i den här branschen, säger Erik.
Just att personalen är utspridd över stora delar av landet är en utmaning, men de försöker samla personalen så ofta det går genom att ordna utbildningar, konsultträffar och AW:s.
– Det är viktigt att man känner att man tillhör något, för det är speciellt att jobba inom bemanning, säger Martina.