Sjukskrivningarna har ökat dramatiskt
LINKÖPINGAntalet sjukskrivningar har ökat dramatiskt de senaste åren, främst bland kvinnor. För många av kvinnorna leder sjukskrivningen till en förlängd sjukdomsperiod i stället för till ett tillfrisknande. Det visar Marlene Ockander i sin avhandling från Linköpings universitet.
De flesta av dem var i början positiva till att bli sjukskrivna, eftersom de tyckte att de behövde vila. Men med tiden såg de sjukskrivningen som en del i en ond cirkel, vilken ledde till isolering, apati och ökande fysisk och psykisk smärta. Det orsakade att sjukskrivningsperioden inte ledde till ett tillfrisknande utan i stället förlängdes.
<b>Ingen lyssnar</b>
- Många av kvinnorna antyder att också de inte har fått den hjälp som de hade behövt. Sjukskrivningen har blivit en följd av att de under en längre period sökt vård, men råkat ut för långa väntetider, säger hon vidare.
<b>Diffusa symptom</b>
Kvinnornas symptom beskrivs ofta som diffusa och det är svårt att säga om de är relaterade till arbetet eller till den totala livssituationen. En stor del av kvinnorna dubbelarbetar, med heltidsjobb på dagarna och har sedan ansvar för hem och familj.
Kvinnorna har fått ge sin syn på vad som kan göras för att undvika långtidssjukskrivningar.
Det viktigaste är att de inte ska behöva vänta på rehabiliteringsåtgärder. De vill också ha möjligheten att arbeta deltid när de kommer tillbaka till arbetet.
<b>Hjälper inte</b>
- De flesta betonar vikten av att det finns någon som lyssnar till dem. Att träffa olika personer och tvingas dra sin historia tio gånger om hjälper inte. De säger också att de själva borde ha lyssnat till sin egen kropp mycket tidigare och sagt ifrån när arbetssituationen blev för svår.
<b>Blev förvånad</b>
Under sitt avhandlingsarbete blev Marlene Ockander förvånad över att finna att så lite har gjorts för kvinnorna trots att problemet funnits i många år. Hon ser inte att det beror på ovilja, utan på okunskap.
- Kvinnorna och deras symptom har ofta kommit i andra hand inom den traditionella medicinska forskningen. Det är svårt att forska om det här problemet. Det kräver en del tvärvetenskapligt tänkande för att gå till grunden med problemet. Det hjälper inte enbart med sjukskrivning och smärtstillande. Problemet är mycket större än så, säger hon.
<b>Första försök</b>
Marlene Ockander kommer i fortsättningen att arbeta vid Rikscentrum för arbetslivsinriktad rehabilitering.
Där ingår hon i ett projekt som startade i år och som är ett första försök att få fram förslag till hur man praktiskt kan gå tillväga med problematiken kring kvinnors sjukskrivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!