Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjuksköterskor prisas för sin forskning

Två år i rad nu har forskande sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset tilldelats Astrid Janzon-stipendiet. I fjol gick det till Annette Waldemar, i år till Mona Ahlberg. "Det känns jättebra att få stipendiet och bekräftelse på att det vi gör är viktigt", säger Mona.

Mona Ahlberg och Annette Waldemar på Vrinnevisjukhuset har tilldelats Astrid Janzon-stipendiet.

Mona Ahlberg och Annette Waldemar på Vrinnevisjukhuset har tilldelats Astrid Janzon-stipendiet.

Foto: Region Östergötland

Norrköping2019-12-06 16:00

Sedan 2015 delar Astrid Janzon stiftelse ut ett stipendium till forskarstuderande inom ämnen som har anknytning till psykisk- och somatisk hälso- och sjukvård.

Årets pristagare är Mona Ahlberg som arbetar som intensivvårdssjuksköterska på intensiven på Vrinnevi och som för ett par år sedan började doktorera på Linköpings universitet.

Hon tilldelas 75 000 kronor för sin forskning om hälsofrämjande samtal i familjer där någon varit kritiskt sjuk.

– Många familjemedlemmar har behov av att få prata om sina erfarenheter av att vara oroliga och rädda medan de vakar över sina närstående, säger Mona Ahlberg till Region Östergötlands hemsida.

Samtal där patient och familjen möts förekommer i olika grad runt om i Sverige, men Mona Ahlbergs förhoppning är det ska införas på bred front.

Även i fjol tilldelades Astrid Janzon-stipendiet till en sjuksköterska på Vrinnevi.

Då gick det till Annette Waldemar som jobbar på kardiologiska kliniken och som numera även är doktorand och adjunkt.

Hon har forskat om närståendes närvaro vid hjärtstopp. Tidigare forskning visar att närstående som har fått närvara kan undvika posttraumatiskt stressyndrom och depressioner.

– De som inte är med kan bilda sig en förvrängd bild av det som hände och har svårare att komma vidare i sin sorg. Det påverkar dem under en lång tid framöver, säger Annette.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!