Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjuksköterskor larmar: "Känner ångest och oro"

Det finns oro och ångest bland den tillfälliga personalen på Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelning. Nu har skyddsombuden gjort en anmälan till IVO.

Skyddsombuden Helena Peterson (överst) och Gordana Kamceva har reagerat på att personal som saknar kompetens för iva ska ha patientansvar på avdelningen i sommar.

Skyddsombuden Helena Peterson (överst) och Gordana Kamceva har reagerat på att personal som saknar kompetens för iva ska ha patientansvar på avdelningen i sommar.

Foto: Eva Jensen/privat

Norrköping2021-06-20 06:46

Personal från anestesi- och operationsavdelningar förstärker IVA under veckorna 23 och 34 i sommar och så har även skett tidigare.

Skillnaden nu är att anestesisjuksköterskegruppen som saknar intensivvårdskompetens även ska ha ett patientansvar för intensivvårdspatienter. Ett faktum som upprör de fackliga ombuden.

– Vi saknar kompetensen för uppgiften och detta gör våra medlemmar oroliga, berättar Helena Peterson, anestesisjuksköterska på Dagkirurgin på Vrinnevisjukhuset.

Tillsammans med operationssjuksköterskan Gordana Camceva har de båda förtroendevalda skrivit till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

"Det är inte "bara" våra legitimationer som vi är rädda att förlora utan det är också den skada som vi kan orsaka patienten. Och skulle något misstag ske, så är det något som vi får leva med resten av våra liv", skriver Helena Peterson och Gordana Kamceva bland annat.

Regional sjukvårdsledning har lagt ett uppdrag till intensivvården att tillhandahålla totalt nio (sex IVA och tre postoperativa platser) i sommar. 

Det har tagits beslut om att anestesi och operation ska bemanna de extra platserna i oavsett om behovet är för Covid-19 eller "vanliga" intensivvårdspatienter.

– Vi har inga problem med att hjälpa till på IVA, det har vi gjort sedan pandemin bröt ut för ett och ett halvt år sedan. Det är själva patientansvaret som känns jobbigt för mina kolleger. Utbildningarna skiljer sig åt. Kompetens och erfarenhet att vårda intensivvårdspatienter saknas och detta medför att fel kan begås, fortsätter Helena Peterson.

Det muntliga löfte som getts att vikarierna inte ska granskas ger dom inte mycket för.

– Det förändrar inte saken. Det känns inte tryggt att inte granskas. Det är inte bara legitimationerna det handlar om utan även den skada vi kan orsaka patienterna om vi gör fel.

Pethar Carlsson, överläkare och verksamhetschef på dagkirurgin svarar i ett mejl:

"Oron inför arbetet på IVA denna sommar har vi fått klart för oss och tagit till oss efter både muntlig och skriftlig kommunikation. Det har föranlett att vi genomfört en riskanalys inför sommarens arbete. Där har vi enats om ett flertal åtgärder för att lindra oron hos medarbetarna. Flera av dessa åtgärder har redan påbörjats i nära samarbete med IVA", skriver han.

Vårdförbundet har ställt sig oenig till arbetsgivarens syn på risker och åtgärder i riskanalysen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!