Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjuksköterska nekas starta eget

NORRKÖPING
I 20 år har en sjuksköterska varit anställd i landstinget. Nu vill hon starta eget. Skattemyndigheten avslog hennes ansökan om F-skattsedel. Drömmen om eget gick inte att genomföra. Vårdförbundet har överklagat till länsrätten i Linköping.

Norrköping2002-02-07 00:00
Sjuksköterskan, som vill vara anonym, planerade att starta egen firma och hyra ut sig själv till landsting, kommuner och privata vårdgivare.
Skattemyndigheten i Linköping anser inte att sjuksköterskan uppfyller ett av de krav som ställs då man startar eget: kravet på självständighet. Sjuksköterskan får därför ingen F-skattsedel.
Skattemyndigheten menar att det inte blir någon skillnad mot då sjuksköterskan är anställd. Hon arbetar i uppdragsgivarens organisation och leds av denna. Hon skiljer sig inte från övrig personal.

<b>Svårt förstå</b>
På länsrätten vet man i dag inte när ärendet kommer upp.
Vårdförbundets jurist Jonas Widell driver frågan i länsrätten.
- Vi anser att en ensam sjuksköterska med eget företag uppfyller självständighetskravet, säger Widell. Sjuksköterskan sköter själv kundbokning och bestämmer var hon ska arbeta. I omvårdnaden ansvarar sjuksköterskan mot patienterna, inte chefen för avdelningen där hon arbetar.
Skattemyndigheten har senaste året fått ansökningar från fem sjuksköterskor som vill starta enskild firma. Myndigheten har vägrat F-skattsedel i samtliga fall. Sjuksköterskor som startar praktik och bildar aktiebolag godkänns däremot.
- Vårdförbundet stimulerar sköterskor att starta eget, säger Widell. Den aktuella sjuksköterskan var på en kurs om att starta eget. Hon blev uppfylld av idéer hon ville förverkliga som egen företagare. Hon blev mycket besviken då skattemyndigheterna stoppade möjligheterna. I början mådde hon dåligt och kände sig kränkt. Nu är hon beredd att kämpa för att få sin rätt.
- Hon förstår inte motiveringen till avslaget. Hennes företag skulle kanske utvecklas och bli större, anställa fler. Skattemyndigheterna behandlar sådana här ärenden mycket olika i olika regioner. Vi överklagar då vi vill få fram en praxis och likvärdig behandling.
De övriga östgötska sjuksköterskorna som nekats F-skattsedel har nöjt sig med detta och inte överklagat.
- Vi tycker det är jättebra att sjuksköterskor startar eget, säger Kristina Nyström, ordförande i Vårdförbundets östgötaavdelning. Mångfalden ökar. Sedan länge har det varit accepterat att läkare och sjukgymnaster får starta eget, för sjuksköterskor blir det nej. Vi kan inte acceptera att bli behandlade på annat sätt än andra yrkesgrupper.
- Sjukvården är uppbyggd efter ett hierarkiskt system där läkaren har makten och alla andra yrkesgrupper är hans tjänare. Ett omtänkande måste ske. Ibland är det sjuksköterskan som bör vara i centrum med läkaren som konsult. Skattemyndigheterna sitter fast i ett gammalt tänkande i vilket tydligen ingår att inte ge sjuksköterskor egen makt genom att de får driva företag.
- Landstinget vill ha ökad mångfald. Vi borde få hjälp politiskt. Nu sitter vi fast. Vi kan inte starta eget för att vi inte får F-skattsedel. Yngre sjuksköterskor har ett annat tänkande än äldre. Det kommer att bli allt vanligare att man vill starta eget.
Riksskatteverket tog 1998 fram en rapport om F-skatt åt fler. uppger Vårdfacket, Vårdförbundets tidning. I rapporten säger Riksskatteverket att begreppet näringsverksamhet bör vidgas för att öka möjligheterna att ge fler yrkeskategorier möjlighet att få F-skattsedel. Riksskatteverket välkomnar att ett ärende prövas för att få en likvärdig bedömning vid alla skattemyndigheter.
- Jag tror inte skattemyndigheterna vet exakt hur en sjuksköterska arbetar, säger Jonas Widell. Man kan jämföra med till exempel en frilansjournalist eller en konsult som ganska lätt får F-skattsedel. Avbytare i jordbruket har prövats rättsligt. Där tvingades skattemyndigheterna till reträtt och måste lämna F-skattsedel. Jag hoppas även sjuksköterskor lättare ska få F-skattsedel beviljad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om