Sjukhusclowner prisas
Dr Kokos Muntrajäng får sjuka barn att skratta. Därför fick sjukhusclownerna igår ta emot Norrköpings Rotaryklubbars Ungdomspris på 10 000 kronor.
Det är skönt att få skratta fast man är sjuk och ligger på sjukhus. Nu får Dr Kokos Muntrajäng 10 000 kronor för att de ska kunna fortsätta sitt arbete på bland annat Vrinnevisjukhuset. Foto: Robert Svensson/arkiv
Foto:
- Det känns hedrande och jättekul, säger Johan Fellenius, som startade Dr Kokos Muntrajäng för tio år sedan.
Bakgrunden är att Johan Fellenius själv hade ett barn som blev sjukt i leukemi 1992.
- När mitt barn sedan blev friskt kände jag att jag ville betala tillbaka på något sätt, berättar han.
Genom barncancerfonden, där han var aktiv, fick han veta att man skulle starta ett projekt med sjukhusclowner i Göteborg.
- Jag tänkte "herregud Johan, du är ju skådespelare, varför kan inte du göra något liknande i Linköping".
Möte med barnen
I tio år har clownerna roat sjuka barn på Universitetssjukhuset i Linköping. De åker också hem till barnen.
Nytt för i år är att clownerna hittat till Norrköping och de sjuka barnen på Vrinnevisjukhuset.
Dr Kokos Muntrajäng består av sju clowner som turas om att besöka barnen. Alla har andra jobb också.
- Gemensamt för oss alla är att vi alltid jobbar med barn, säger Johan Fellenius. Vi är dramapedagoger och musiklärare. Det är också därför grunden i vår verksamhet är att jobba med det pedagogiska mötet med barnen. Vi är clowner, men vi är inga cirkusclowner.
Priset på 10 000 kronor får clownerna "för att möjliggöra fortsatt arbete och utveckling av det förtjänstfulla arbete som utförs på bland annat Vrinnevisjukhusets barn- och ungdomsklinik".
En del av verksamheten finansieras genom att sjukhusen betalar för besöken. Men Johan Fellenius och hans kollegor letar också själva sponsorer.
Det är fortfarande oklart om Vrinnevisjukhuset kommer att ge bidrag för besök av Dr Kokos Muntrajäng även under nästa år.
- Vi hoppas det, säger Johan Fellenius. Under de här åren har vi märkt vilken betydelse våra besök har för barnen, även om man så klart inte kan påvisa några resultat som visar att barnen blir friska.