Det handlar om en mycket jobbig förlossning som ägde rum 2010. Modern hade i vecka 35 fått en blödning och när hon i vecka 38 fick ytterligare en blödning beslutades det att förlossningen skulle sättas igång. Det gjorde man men det blev komplicerat. Försök gjorde att använda sugklocka men trots det kom in spädbarnet ut. Läkaren kontaktade bakjouren och den läkaren kom också till sjukhuset. Ett försök till gjordes med sugklocka samt ett med tång. Sedan beslutades det om ett akut kejsarsnitt. Det var inte heller okomplicerat eftersom barnets huvud satt fast.
När barnet hade kommit ut hade hen blåaktig hud, ett omformat huvud, låg kroppstemperatur och ojämn andning. Dock verkade barnet hämta sig på bara en liten stund. Därför fick barnet sedan följa med föräldrarna till avdelningen. Senare fick barnet kramper och fick flyttas till neonatalavdelningen.
Barnets pappa har anmält sjukhuset som han tycker gjorde flera misstag i samband med förlossningen och när det gäller barnets vård som nyfödd.
Han får medhåll av IVO, inspektionen för vård och omsorg, som tog över ärendet från Socialstyrelsen i samband med bildandet av IVO förra året.
När det gäller förlossningen så är IVO:s bedömning att kvinnan och barnet inte fick god vård. Detta för att flera fördröjningar inträffade. Bland annat var det en 20 minuter lång väntan på att bakjouren skulle ta över och under tiden säkerställdes inte fostrets status på det sätt som hade varit önskvärt.
När det gäller neonatalvården så anser IVO att den varit för passiv och man inte gjort tillräckliga kontroller. Åtminstone finns de inte journalförda.