Sju villor drabbades av översvämning
NORRKÖPINGMinst sju villor i Tråbrunna i Eneby, fick översvämningar i sina källare tidigt på fredagsmorgonen. Detta sedan en huvudvattenledning längs Finspångsvägen gått sönder och börjat läcka vatten.
De drabbade husägarna fick tömma sina källare på alla lösa föremål inför saneringen efter vattenläckan. Här bär Alf Nyman upp en del kartonger som blivit blöta. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Så snart vi hade stängt av vattentillförseln, började vattnet sakta sjunka tillbaka igen, så att vi kunde börja med saneringsarbetet.
<b>Snabbt på plats</b>
På plats ganska snabbt var Brandförsvaret som säg ut vattnet och sedan satte in avfuktare.
- Det gäller ju att få bort vattnet och fukten innan den sugs uppåt i väggarna, förklarar Fredrik Eriksson från Brandförsvaret, när han arbetar i källaren hos husägare Stig Lindroth med sin vattendammsugare.
- Det har aldrig förr hänt någon översvämning i mitt hus, men jag vet att grannen råkat illa ut även tidigare, säger Stig Lindroth som vaknade av vattenbrus på morgonen.
- Först trodde jag vi glömt stänga av någon vattenkran, men när jag kom ner i källaren fick jag se varifrån vattenbruset kom, säger Stig Lindroth.
<b>Halv meter vatten</b>
Grannen Alf Nyman hade nästan en halv meter högt vattenstånd i källaren, när det var som värst.
- Det gick över de elektriska kontakterna, så jag var lite rädd för överslag, men det verkar det inte ha blivit, säger Alf Nyman. Däremot tvingas jag bryta upp och kassera ett ganska nylagt golv i ett av källarrummen.
- Så jag vet vad jag har att göra ett tag framöver...
Redan på förmiddagen gick personal från Sydkraft runt och inventerade och noterade de skador som husägarna fått på framförallt golven och olika saker som stått på de översvämmade golven.
Någon husägare var orolig för husförsäkringens självrisk som kan handla om uppåt 10.000 kronor per hus vid avloppsskador.
<b>Lugnande besked</b>
Men Jörgen Mattsson från Östgöta Brandstodsbolag, ett av de inblandade försäkringsbolagen kunde lugna husägarna på den punkten:
- I sådana här fall, när en av kommunens huvudledningar är orsaken till översvämningarna, brukar husägarna först få betala självrisken själva, men sedan via en process mot kommunen få tillbaka pengarna.