Skottlossningar, knivbråk, utpressning och gängvåld är inte längre ovanligt i Norrköping. Enligt en ny kartläggning har den maffiarelaterade brottsligheten ökat med 28 procent i Östergötland, från 2007 fram till idag. Det här vill den nya sociala insatsgruppen i Norrköping (se faktaruta) ändra på.
I samband med den sociala insatsgruppens bildande för åtta månader sedan gjordes en kartläggning av Norrköpings kriminella. Det visade sig att 140 ungdomar och vuxna var med i kriminella nätverk eller stod på gränsen till att komma in i ett.
Det här har Bertil Senestad och kollegor från polisen, kriminalvården och landstinget sedan dess jobbat hårt med att få bukt med.
Framgång
Bertil Senestad är med vid häktningar, rättegångar, besöker de här personerna i fängelset för att motverka gängkriminalitet, att få dem att hoppa av.
- Underground-arbetet har resulterat i att vi nu haft kontakt med ett 20-tal personer vilket är en framgång, säger Senestad.
Några av dem är brottsoffer som själva har missbruksproblem. Sju personer har valt att hoppa av kriminella nätverk.
- Jag har tröttnat på att leva i ständigt kaos med våld, droger, kriminalitet och oordnat socialt liv, har flera angett som orsak till varför de har lämnat gänget.
Kontrakt
Dessa personer har skrivit på ett kontrakt, med den sociala insatsgruppen, att de vill lämna det kriminella nätverket.
Tre av dessa personer upplevdes, enligt polisområdeschef Anne Asp, som hopplösa fall. Men enligt Senestad finns det inga hopplösa fall, bara hopplösa situationer.
De här personerna känner ingen tillit till samhället, det är därför de håller sig till sin familj, den kriminella familjen, där de känner tillhörighet och har makt över sitt eget liv.
- Utgångspunkten för vårt arbete är därför tillit och uthållighet. Vi ska hela tiden finnas till hands så länge personen själv vill förändra sitt liv, säger Senestad.
Blir alltid fel
Han poängterar att det i så gott som alla fall blir fel, på ett eller annat sätt.
- Men det är det vi ska hjälpa till med.
Medan många människor känner frustration och är skeptiska för den här gruppen så brinner Bertil Senestad för sitt jobb.
- Det är viktigt för alla Norrköpingsbor att vi får en stad som är så fri som möjligt från våldsbrott, knark och annat elände.
Misslyckas ofta
Han poängterar dock att det här är ett lagarbete och att alla länkar är lika viktiga för att arbetet ska lyckas.
- Genom att vi samarbetar fångar vi upp många problem, som annars så ofta hamnar mellan myndighetsstolarna.
Så här kommenterar en av avhopparna den sociala insatsgruppens arbete:
"Jag har alltid efterlyst att man ska samarbeta mellan er myndigheter, varför misslyckas det oftast, vill ni bli av med mig".