Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjöräddningens råd: "Var medmänsklig och håll uppsikt"

I söndags omkom en man i en drunkningsolycka utanför Mem. Det är den sjätte drunkningsolyckan i Sverige sen i torsdags. "Det är många som vistas vid vattnet nu", konstaterar Jim Karlsson, stationsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

Jim Karlsson är stationschef för Sjöräddningssällskapet i Arkösund. Använd flytväst på sjön och hjälp varandra att hålla uppsikt på stranden, är hans bästa råd för en säker vistelse vid vattnet.

Jim Karlsson är stationschef för Sjöräddningssällskapet i Arkösund. Använd flytväst på sjön och hjälp varandra att hålla uppsikt på stranden, är hans bästa råd för en säker vistelse vid vattnet.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2021-07-26 15:30

På torsdagen omkom en man i Överkalix i en drunkningsolycka. På lördagen dog en kvinna utanför Flen och en man norr om Uppsala. På söndagen omkom en kvinna i Strömsund och en man utanför Eskilstuna. Vid 15.10 kom också ett larm om en drunkningsolycka i Slätbaken utanför Mem. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen och livräddande åtgärder genomfördes när mannen förts iland. Han fördes sen till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Exakt vad som hänt är oklart, räddningstjänsten vet inte mer än att det skedde en olycka i en båt ett par hundra meter från stranden.

Eftersom händelsen skedde så nära land kallades inte Sjöräddningssällskapet dit, men Jim Karlsson, stationsansvarig på RS i Arkösund kunde mycket väl ha varit på plats, och vet hur snabbt en drunkningsolycka sker.

Varför tror du att det skett så många drunkningsolyckor just nu?

– För att det är varmt helt enkelt, och ibland är det en slump att det sker flera på kort tid. Men framför allt är det mängden människor som vistas vid vattnet nu, säger han. 

– En del överskattar sin förmåga och simmar iväg för långt eller där det är strömt. Ibland är det ren olycka att man ramlar i. Men prova att simma 200 meter i blåst och sjögång, det är extremt påfrestande.

Vad ska man tänka på när man är på en strand eller i skärgården?

– Är man på en strand ska man vara medmänsklig och hålla uppsikt på andra personer. När något ser konstig ut bör man agera. En badvakt har ett par ögon medan hela stranden har flera hundra ögon. Man ska komma ihåg att en drunkning sker tyst, det är inte som på film att någon skriker hjälp och viftar med armarna.

Särskilt barn ska man inte lämna obevakade alls. 

– Där gäller det för föräldrarna att släppa mobiltelefonen för ett tag. Det är många barn vi får larm om som är saknade, att en två- eller treåring är borta från stranden. Folk blir jätteoroliga men det är för att de inte har sett var barnet har tagit vägen.

När det gäller båtliv är Jims främsta råd att använda flytväst.

– Ramlar du och slår i huvudet, hamnar under och drar i dig vatten, sen går det fort.

Även Svenska livräddningssällskapet har reagerat på de många olyckorna nu och efterfrågar en kartläggning av risker på badplatser så att folk blir medvetna om farorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!