Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjöfartsverket: Inte vår mening

Efter att en kvinnlig lättmatros utsatts för sexuella trakasserier av en överstyrman på en av Sjöfartsverkets isbrytare i augusti 2017 raderades överenskommelsen av en chef på Sjöfartsverket, men orsaken ska inte ha varit att dölja tystnadsförbindelsen.

Det var aldrig meningen att dölja något skriver Sjöfartsverket i sitt yttrande till JO, efter att en kvinnlig lättmatros uppmanats att inte berätta om trakasserier.

Det var aldrig meningen att dölja något skriver Sjöfartsverket i sitt yttrande till JO, efter att en kvinnlig lättmatros uppmanats att inte berätta om trakasserier.

Foto:

NORRKÖPING2018-04-19 16:00

Kvinnan ska bland annat ha blivit hotad av överstyrman som sa att han skulle slänga av henne från båten om hon inte följde med till hans hytt och lämnade ”pissprov”. Förutom att riskera att bli kastad överbord hotades hon även med att hon inte skulle ha något jobb kvar om hon inte gjorde som överstyrman sa.

Kvinnan övertalades efter att hon gjort en anmälan om sexuella trakasserier att skriva på en tystnadsförbindelse av sin arbetsgivare, något som en chef på Sjöfartsverket fick vetskap om via mejl, i samma mejl uppmanades chefen på Sjöfartsverket att radera mejlet. Detta trots att en tjänsteman på myndigheten påpekat att så inte får ske.

I ett yttrande till Justitieombudsmannen, JO, som de begärt in efter att kvinnan JO-anmälde händelsen, beklagar Sjöfartsverket att mejlet inte diarifördes, men menar samtidigt att syftet med att det raderades inte haft något bakomliggande syfte, enligt tf chefsjurist på Sjöfartsverket Åsa Holm.

I anmälan skriver kvinnan bland annat följande:

”Att en statlig myndighet 2017 agerar på detta sätt genom att bidra till en tystnadskultur på ett lagstridigt sätt är att betrakta som minst sagt häpnadsväckande och som sagt med största sannolikhet lagstridigt”.

Sjöfartsverkets chefsjurist skriver vidare i yttrandet till JO att man tagit frågan om kränkning på yttersta allvar och att ärendet omhändertagits skyndsamt. Sjöfartsverket kommer att fortsätta sitt arbete med den statliga värdegrunden och offentlighetsprincipen.

Chefen på Sjöfartsverket som raderade mejlet ska nu få ytterligare utbildning i och information när det gäller dokument- och ärendehantering.

Kvinnan som själv sparade en kopia av det raderade mejlet, som också publicerats i media, skriver att det innehåller ett ”märkligt” löfte att jag aldrig mer ska prata om detta, vilket jag naturligtvis aldrig lovat.

Efter att den anmälande kvinnan fått ta del av Sjöfartsverkets yttrande, så kommer JO att eventuellt komma med kritik.

Fakta

Sjöfartsverket har sin centrala styrning i Norrköping. Här arbetar 318 personer, totalt arbetar cirka 1200 personer i Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket leds av generaldirektör Katarina Norén. I ledningsgruppen för Sjöfartsverket ingår avdelningscheferna för styrning och planering, affärer, isbrytarledning, kommunikation, rederi, utveckling och kompetens, juridik samt sjö- och flygräddning.

Källa: Sjöfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om