Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sjöfartsverket behöver höjda anslag till nya isbrytare

Sjöfartsverket har beslutat att inte höja farleds- och lotsavgifter som planerat den första maj på grund av coronapandemin. Samtidigt behöver verket ökade intäkter för att klara kommande investeringar.

Sjöfartsverket behöver investera i tre nya isbrytare. Men pengarna räcker inte i dagsläget.

Sjöfartsverket behöver investera i tre nya isbrytare. Men pengarna räcker inte i dagsläget.

Foto: Magnus Grimstedt

Norrköping2021-02-28 14:00

Sjöfartsverket finansieras till 70 procent av de avgifter som handelssjöfarten betalar. Ursprungligen skulle avgifterna ha höjts vid årsskiftet men myndigheten väljer alltså att skjuta på höjningen en andra gång.

– Många aktörer har det kämpigt och vi vill göra vad vi kan för att branschen ska klara sig ur den här krisen, säger Katarina Norén, generaldirektör vid Sjöfartsverket, i ett pressmeddelande. 

Avgiftshöjningen kommer istället att genomföras den 1 september.

– Den framskjutna avgiftshöjningen belastar vår ekonomi med ungefär 100 miljoner kronor under 2021, vilket inte är hållbart i längden. Långsiktigt behöver vi stärka vår ekonomi genom både höjda avgifter och höjda anslag, fortsätter Katarina Norén.

Bland annat behöver Sjöfartsverket investera i tre nya isbrytare. De nuvarande är 50 år gamla och lever på lånad tid, men pengar till det finns inte idag. Enligt pressmeddelandet förordar Sjöfartsverket att såväl byggnation som drift av de nya isbrytarna finansieras i den nationella planen för infrastrukturinvesteringar. De föreslår också en förstärkning av anslagen. Dessa har urholkats över tid med över 220 miljoner kronor per år, vilket idag istället finansieras via avgifter.

– Det är avgörande för att säkerställa sjöfartens konkurrenskraft och är i linje med regeringens godsstrategi som förespråkar överflyttning från väg till sjö, säger Katarina Norén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!