Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Självporträtt och medeltidstema för elever i Kyrkskolan i Eneby

20 självporträtt! Det har de 20 eleverna i klass 3a i Kyrkskolan i Eneby målat nyligen och som man visat upp för sina skolkompisar. Om det berättar vi i Norrköping runt, där vi också berättar om två kvinnor, Törnrosa och Susanne Andersson. Den förstnämnda står i Vasaparkens labyrint och har blivit ljussatt medan Susanne just öppnat ett café på Saltängen i sekelskiftesstil.

Nu har Törnrosa i labyrinten i Vasaparken blivit prydd med granris och dessutom ljussatt. Här ses konstnären Inger Wendel, på stegen, och Lillemor Johansson från gatu- och parkkontoret som hjälptes åt att pryda Törnrosa igår.
FOTO: JANNE FORSBY

Nu har Törnrosa i labyrinten i Vasaparken blivit prydd med granris och dessutom ljussatt. Här ses konstnären Inger Wendel, på stegen, och Lillemor Johansson från gatu- och parkkontoret som hjälptes åt att pryda Törnrosa igår. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-12-02 06:00
Men vi börjar på Kyrkskolan i Eneby och de fina självporträtten:
- Orsaken till självproträtten var att vi haft heliga Birgitta och medeltiden som tema i höst, berättar läraren Ann-Louise Törling som arbetat tillsammans med kollegan Anita Nöjd.
- Bland annat har barnen fått tillverka vandringsstavar, sköldar, gjort medeltidsmat och vi har tittat på den tidens läkemedel och vi har även skrivit med fjäderpenna och flytande bläck.
- Och så har vi gjort självporträtt, vilket var vanligt på den tiden, långt innan det fanns kameror att tillgå, säger Ann-Louise Törling. Självporträtten fick vi hjälp med av museipedagogen Ann-Charlotte Peterson på Konstmuseet, som kom med tips och råd till barnen.

Ljussatt kvinna
Nu har en kvinna blivit ljussatt i Norrköping, ingående i gatu- och parkchefen Lars Hågbrandts filosofi att ljussätta Norrköping allt mer inför varje ny vinter.
Kvinnan det handlar om är sagofiguren Törnrosa, som finns i labyrinten i Vasaparken och på torsdagen blev hon ljussatt och utsmyckad av dess skapare Inger Wendel och Lillemor Johansson från gatu- och parkkontoret.
- Visserligen är det regnigt och mörkt idag, men det innebär att ljussättningen kan ses väldigt tidigt på eftermiddagen, log Lillemor Johansson och försökte se optimistiskt på installationsjobbet mitt i ruskvädret.

<B>+ Vad har ni då gjort med Törnrosa?</B>
- Vi har ljussatt henne, så att hon blir belyst under vintern. Dessutom har vi klätt henne i silverglänsande nobilisgran och vanlig gran i kjolen, mossa och på huvudet har hon fått en krans av järnek, så nu har hon blivit riktigt vinterfin, tycker Lillemor Johansson efter ännu en lyckad ljussättning i det allt mer lysande Norrköping i vintermörkret.
Inger Wendel är även konstnären bakom de stora lysande N-bokstäverna på Hamnbron:
- De är också uppbyggda av salix, precis som Törnrosa och N-bokstäverna är ju en ljussättning som inte bara är för jul, utan passar hela tiden, säger Inger Wendel. Och angående Törnrosa känns det extra roligt att hon finns i Vasaparken, som normalt är så mörk och trist på vintern, men nu blir lite upplyst på det här sättet.

Café på Saltängen
Numera finns det massor av caféer i Norrköping, men inget som är likt det Susanne Andersson öppnat på Saltängsgatan, i sekelskiftesstil.
- Nu kommer jag att driva Gubbens Trädgård på sommaren och Gubbens Café på vinterhalvåret, säger Susanne där hon står i sitt nya café i den gamla källarlokalen i P Janssons före detta hus och där det tidigare varit godisbutik och broderiutställning.
- Någon sa att caféet går lite i Fanny och Alexander-stil och det tyckte jag var mycket träffande och roligt att höra, säger Susanne som dessutom laddar för en julmarknad i helgen.
- En julmarknad som bara omfattar fem utställare och därför kallar jag den istället för julbasár, ler Susanne, eftersom den blir en slående kontrast till stora julmarknader som den i Värmekyrkan och den på Tyska torget...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om